Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulások A Dialógus az oktatásért megbeszélést folytat a tankerületi vezetéssel

A Dialógus az oktatásért megbeszélést folytat a tankerületi vezetéssel

2023-03-02

 

Érdemi párbeszédet indított az oktatásügy szereplői között a Dialógus az oktatásért. Közös gondolkodásra hívják az érintetteket. Az alulról jövő kezdeményezés összetartó helyi közösségek építésével szeretne érdemi, nyilvános párbeszédet indítani az oktatási rendszer megreformálásáról, válaszul a kormány vakjátszmájára. A Dialógus az Oktatásért egy 9 alkalmas fórumsorozat, melynek tematikáját a 2022. október 23-án közzétett, sok szakmai szervezet és civil csoport által közösen megfogalmazott 9 pont adja. A rendezvénysorozat Budaörsön kezdődött, onnan vette át dél-budai szülők egy csoportja. Dél-Budán a beszélgetésekbe sikerült bevonniuk a tankerület képviselőjét is.

Eddig összesen 5 találkozót szerveztek a két kerületben (XXII és XI), és kétszer jártak a tankerületi központ vezetőségénél személyes fogadóórán, a Dialógus közösséget képviselve. 

A  tankerületi találkozón a Dél-Buda közösség képviselői Hományi Tamás Márton tankerületi igazgatóval, Vizhányó Éva Nóra tankerületi szakmai vezetővel és Szabó Sándor gazdasági vezetővel tárgyaltak. A beszélgetés során szó esett a korábbi Dialógusokon felmerült témákról, konkrét ügyekről, problémákról, valamint a státusztörvény-tervezet és annak hatásairól a pedagógusok és a gyerekek szempontjából.

A találkozón kiderült, hogy a tankerület a helyi iskolák és szakszolgálatok fenntartója, és az általuk kapott összegekből gazdálkodnak. A tankerület vezetősége rendszeresen kommunikál az igazgatókkal, és jól ismeri a helyi viszonyokat. Emellett nyitottak a pedagógusok és szülők felé, és elérhetőek számukra.

A beszélgetés során kiemelt téma volt a státusztörvény-tervezet és a bizonytalanság, amit ez okoz az oktatásban dolgozók körében. Megállapították, hogy ez a helyzet tovább rontja az amúgy is nehéz oktatási rendszert, és frusztráló a pedagógusok számára. Kiemelték a szakmai szabadság fontosságát is, és hangsúlyozták, hogy a bérkérdés mellett más területeken is változásokra lenne szükség a pedagógusok munkájának javítása érdekében.

Az egyeztetés során felvetettek egy ötletet, hogy javítsák a kommunikációt a pedagógusok, segítő szakemberek és szülők között, ami hozzájárulhatna a gyerekek támogatásához és eredményességéhez. A tankerület vezetése pozitívan fogadta ezt az ötletet, és megígérte, hogy egyeztet az iskolaigazgatókkal ennek lehetőségéről.

A beszélgetés során felmerült, hogy a pedagógusok túlterheltek, és hiába várják az emelést, sok más területen is változásokra lenne szükség. A gyerekek jövője és tanítása került a középpontba, és az volt a kérdés, hogy ki fogja tanítani a gyerekeinket a jelenlegi helyzetben.

 
Esemény:
Szeretnénk nagyon röviden beszámolni a dél-budai Dialógus csapat eddig elért eredményeiről és meghívni Titeket a jövő hét pénteki, az ebben a tanévben utolsó találkozónkra
Helyszín: 1113 Budapest, Zsombolyai utca 5. – Újbuda Galéria
Időpont: június 2. péntek 16.30-tól regisztráció, a program pontosan 17.00-kor kezdjük és 19.00-ig tart.