Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Értük is szóljon a harang!

Értük is szóljon a harang!

2022-12-02

A súlyos és általános oktatási, szociális krízis mellett van még valami, amire különösen figyelnünk kell. A kormány által elhanyagolt, hatalompolitikai céljaik szempontjából súlytalan, így az út széléről az árokba taszított szegény, roma , SNI és egyéb  különleges gondoskodást igénylő gyermekeknek és oktatásuknak, nevelésüknek, a velük foglalkozó intézményeknek az ellehetetlenítése. Kiáltványunk, amelyet számos felelős, a tiltakozásokban részt vevő szervezet is aláírt, rájuk hívja fel a figyelmet.

Értük is szóljon a harang!

Végveszélyben a támogatásra szoruló, a különleges gondoskodást igénylő gyermekek iskolái, tanodái, segítő szervezetei!

Ne hagyjuk, hogy sikeres legyen a kormány elterelő hadművelete! Ne hagyjuk az út szélén azokat, akiknek gyenge a hangjuk!

Míg a kormány által kiprovokált tüntetések, tiltakozó akciók most érthetően az elbocsátásokról szólnak, ne feledkezzünk meg azokról, akiket létükben fenyeget a kormány kegyetlen érzéketlensége! 

A szegényeket, a testi vagy mentális problémákkal küzdőket oktató, nevelő, segítő iskolák, tanodák, foglalkoztatók nem tudják kifizetni a fűtési és világítási számlákat, a gyerekeket szállító buszok benzinköltségét. 

A kormány a szegény vagy különleges gondoskodást igénylő gyermekeket magukra hagyta, a róluk gondoskodó alapítványi és magán fenntartású iskolák, szociális és oktatási intézmények nem kapnak rezsitámogatást, az csak az egyházak és a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézményeknek jár.  A többiek csak piaci áron juthatnak benzinhez, áramhoz,  gázhoz.
Pedig a gyermek az gyermek!

Az elhivatott tanárok, segítők, önkéntesek munkája ellehetetlenült, a gyermekek, akiket az állami rendszer vagy be sem fogad, vagy nem megfelelően szolgál ki, ellátás nélkül maradnak

A Belügyminisztérium az elbocsátást a tanulói jogokkal indokolta. Indokoljunk mi is így!

A kormány súlyosan korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. A diákok – életkoruktól függetlenül – tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen diszkrimináció és egyes fenntartók, tanulói csoportok előnyben részesítése.

Szóljon értük is a harang!  A tüntetéseken, tiltakozásokon az ő helyzetükre is hívjuk fel a figyelmet! Követeléseink között kiemelten szerepeljen az ő helyzetük szabályozása!

                                                                                                                            Civil Közoktatási Platform

Aláíró szervezetek:

aHang

Amnesty International Magyarország

Civil Bázis

Civil Kollégium Alapítvány

Demokráciát! Jogállamot! Kormányváltást! csoport

Haver Alapítvány

Hálózat a Tanszabadságért

Hívatlanul Hálózat

Igazgyöngy Alapítvány

Kamaszfesztivál 

Lépjünk, hogy Léphessenek Egyesület

Levegő Munkacsoport

Nyelv és Tudomány – nyest.hu

Nyomtass te is!

MENŐK Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület

Motiváció Oktatási Egyesület

Oktatással a Demokráciáért Alapítvány

Padtársak Miskolc

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Pedagógus Egység

Szülői Hang

Szülői Összefogás Közösség

Tanítanék Mozgalom

Van Helyed Alapítvány