Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Szabad-e tiltakozni és ha igen, azt hogyan tehetjük?

Szabad-e tiltakozni és ha igen, azt hogyan tehetjük?

2022-10-13

Az október 5-én szervezett tüntetések után az iskolákat fenntartó tankerületek kérték az iskoláktól a tüntetéseken részt vevő diákok és tanárok névsorát, tanárok listát készítettek azokról a diákokról, akik nem vettek részt a tüntetéseken. Ennek kapcsán több megkeresést is kapott az oktatási jogok biztosa.

Aáry-Tamás Lajos közleményében azt írja: a tanulót, a pedagógust és a szülőt nem érheti hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt. Ilyen jogsértő helyzetet idéz elő például, ha az iskolában nyilvánosságra hozzák, hogy ki vett részt és ki nem vett részt a megmozduláson. Jogsértés lehet bármilyen listázás azokról, akik kockás ingben jelennek meg vagy azokról, akik nem. Az oktatási jogok biztosa leszögezi: a tanuló és a szülő nem hozható olyan helyzetbe, amely politikai meggyőződésének feltárására vagy nézeteivel ellentétes cselekvésre készteti, vagy arra, hogy véleménye jogszerű kinyilvánításától tartózkodjon. Késztetésnek minősül az is, ha a tanuló vagy a szülő alappal tarthat attól, hogy hátrány éri azért, mert valamit tesz, vagy nem tesz.

Ezért is fontos tisztában lenni, hogy milyen módon tiltakozhatunk törvényes keretek között. Szabad-e tiltakozni és ha igen, azt hogyan tehetjük? Mit szabad és mit nem  tiltakozás alatt, legyünk akár pedagógusok, szülők vagy diákok. Ehhez nyújtanak segítséget az alábbi kisokosok.

A legfontosabb tudnivalókat összegyűjtötte a TASZ arról, hogy hogyan tiltakozhatunk a közoktatásban.  Három tiltakozási formára térnek ki, a tüntetésre, a sztrájkra és a polgári engedetlenségre, mind pedagógus, mind szülői és diák oldalról.

Tüntess okosan! A Helsinki Bizottság tájékoztatója a gyülekezési jogról, rendőri intézkedésekről, melyekkel érdemes tisztában lenni a tüntetőknek. Négy alapelvet fogalmaznak meg:

I. Csak a békés tüntetést és tüntetőt védi a törvény.

II. Fő a nyugalom, ne adj okot erőszakra. Ne szegülj szembe a rendőri intézkedéssel akkor sem, ha úgy érzed, hogy az                   jogsértő.

III. Van lehetőség panaszra és jogi elégtételre, de nem a helyszínen.

IV. Lehetőség szerint ügyvéd jelenlétében tegyél vallomást.

A sztrájkról és a sztrájkszervezésről a nedolgozzingyen.hu-n lehet tájékozódni.