Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Akciók szerveződnek a Kölcsey tanárainak elbocsátása kapcsán

Akciók szerveződnek a Kölcsey tanárainak elbocsátása kapcsán

2022-10-01
Péntek délután a Belső-Pesti Tankerületi Központ azonnali hatállyal elbocsátotta a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát, akik „közalkalmazotti jogviszonyból eredő alapvető kötelezettségeket szegtek meg”, amikor polgári engedetlenségi akciókba kezdtek. Az elbocsátás ellen este 7-kor több százan tiltakoztak az iskola előtt.
Az elbocsátás kapcsán az eddigi akciók – sztrájk, polgári engedetlenség, demonstrációk – mellett további tiltakozások szerveződnek. Fontos ezek egyeztetése, hogy látványos, meggyőző akciók szerveződhessenek, amelyekre nem mondhatja a kormányzat, hogy csak a tanárok elenyésző, „a baloldallal szolidáris” hányada vesz bennük részt. A pedagógusok mellett a szülőket, a diákokat és az egész társadalmat meg kell szólítanunk. Az egyeztetések jelenleg is folynak, a Civil Közoktatási Platform részvételével. A fejleményekről folyamatosan tudósítunk. A civilkozoktatas@gmail.com címen várjuk az információkat, kezdeményezéseket.
Amit már most tudni lehet:
– Október 3-án, hétfőn 7.30-tól tüntetés a Kölcsey Gimnázium előtt: https://www.facebook.com/events/824287885593053
– Civilek szolidaritási felhívása https://szabad.ahang.hu/…/orszagos-altalanos-sztrajkot...
– A Diákok a tanárokért mozgalom kezdeményezése: írj levelet a tankerületnek!https://irjatankernek.hu (A kölcseyseket kirúgó Belső-Pesti Tankerület mailcíme: belsopest@kk.gov.hu)
– Október 5-én és 14-én pedagógussztrájk a PDSZ szervezésében
– Október 4-én és 5-én az ombudsmani kirendeltségeken átadásra kerül a PSZ és a PDSZ petíciója; a szülők számára beadványminta készült, amelyben jelezhetik a jogsértéseket (A témáról hamarosan külön cikkben jelentkezünk.)
– Október 5-én diákok szervezésében hídfoglalás Budapesten (17-19, gyülekezés a Jászai Mari téren), utána 19 órától tüntetés és koncert a Tanítanék Mozgalom és Noár szervezésében a Kossuth téren.
– Október 5. 18 óra Szeged, Széchenyi tér, Klebelsberg szobor – a Szabad Város Egyesület Szeged és VVL – Veritas Virtus Libertas közös eseménye „Szegediek a jövő oktatásáért!” címmel. 
– Október 5. és 14. – Szolidaritási mozgalmat kezdeményez az oktatási tiltakozás mellett a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Ezeken  napokon délben dudaszóval csatlakoznak a pedagógusokhoz.
– November 26.  szombaton délelőtt a Kossuth térre várja a pedagógusokat, az oktatás minden dolgozóját, a szülőket, a civil szervezetek képviselőit.
(A cikket frissítettük)