Home Egyéb Orosz IQ teszt

Orosz IQ teszt

2022-09-30

Állami gondozásban élő gyerekek intelligenciahányadosának felmérését rendelte el a Belügy Minisztérium még augusztus végén. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) igazgatója a minisztérium felkérésére adott ki ezzel kapcsolatban utasítást. A felmérést a 6-12. éves korosztálynak 2022. augusztus 11-25. között, a 13-18 éves korosztálynak 2022. szeptember 1-22. között kellett elvégeznie, egy Oroszországban regisztrált oldalon (Testometrika.com)  keresztül.

A Gyermekjogi Civil Koalíció Civil Közoktatási Platform által is aláírt kiadott nyilatkozata szerint a rendelkezés számos szakmai aggályt vetett fel. A Gyermekjogi Civil Koalíció tájékoztatást kér arról, hogy mi a célja és szakmai megalapozottsága annak, hogy a magyarországi gyermekvédelmi gondoskodásban élő, 6-18 év közötti gyerekek pályaalkalmassági és intelligencia mérését végezteti el a belügyi tárca. Választ kértek  arra is, hogy a gyermekek jólétét és jóllétét hosszú ideje fenyegető kihívásokra a szakminisztérium milyen megoldást tervez és valósít meg a közeli jövőben.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a civil szervezet jelzése nyomán értesült a felmérés elrendeléséről. A Hatóság a bejelentés nyomán az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 38. § (3) bekezdés a) pontja alapján hivatalból vizsgálati eljárást indított. Ennek eredményeképpen arra szólította fel az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, hogy szüntesse meg az egyedi utasításban elrendelt adatgyűjtést, és tegye meg a szükséges intézkedéseket az annak alapján keletkezett személyes adatok törlése iránt is. Az adatkezelés további körülményeit a Hatóság jelenleg is vizsgálja – olvasható Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közleményében.