Home Kiemelt témák MEGFELELŐ HATÁRIDŐKET A FELVÉTELI ELJÁRÁS ÁTALAKÍTÁSÁRA – a Tanítanék közleménye

MEGFELELŐ HATÁRIDŐKET A FELVÉTELI ELJÁRÁS ÁTALAKÍTÁSÁRA – a Tanítanék közleménye

2022-08-30
Az egyetemek számára megszabott rövid döntési határidők, a változásokkal kapcsolatban törvényben garantált határidő betarthatatlansága és a szeptembertől 11-dik évfolyamra járó középiskolások lehetetlen helyzetbe hozása miatt tiltakozunk a felsőoktatási felvételi eljárás 2024-től tervezett módosítása miatt.
Indokaink:
– Az egyetemeknek néhány hetes határidővel kellene sok évre kiható felelős döntéseket hozniuk éppen most, mikor a tanév beindításával egyébként is rengeteg az elfoglaltságuk.
– A jogszabály szerint az ilyen módosításokat 2 évvel korábban be kell jelenteni. Tájékoztatjuk a döntéshozókat, hogy a felsőoktatásba való jelentkezés határideje minden évben februárban van, így nem túl bonyolult számítással kideríthető talán számukra is, hogy 2024 februárjáig már alig van hátra másfél év.
– A most szeptembertől 11. évfolyamra járók (akikre be akarják vezetni a módosításokat) épp most kezdenek el az előző tannév végén választott fakultációs tantárgyakból felkészülni az érettségire, holott a tervezet szerint az egyetemek dönthetnek majd arról, hogy ők milyen választott tárgyból kell, hogy érettségizzenek majd. Jelen kaotikus helyzetben az is előfordulhat, hogy a diákok más tantárgyból kezdik meg felkészülésüket, mint amire szükségük lesz majd a továbbtanulásukhoz.
Követeljük a megfelelő határidők biztosítását, hogy – a döntéshozók szokásos kapkodó, átgondolatlan ötletei miatt – se a felsőoktatási intézmények, se a középiskolák, de leginkább a diákok ne kerüljenek ilyen megalázó helyzetbe!
A Tanítanék Mozgalom