Home HírekHírek Ki felel az oktatásért, a gyerekekért? Szomorú tények a kormányszerkezetről

Ki felel az oktatásért, a gyerekekért? Szomorú tények a kormányszerkezetről

2022-05-25

Az oktatásnak az új kormányban sem lesz önálló minisztériuma, és nem is lesznek egy helyen az oktatás különféle területei – a közvetlen oktatási területek mellett a kapcsolódó területek is furcsa helyekre kerültek. A ma megjelent kormányrendelet alapján áttekintjük, hova kerültek azok a feladatok, amelyek valamilyen mértékben érintik az oktatást, a gyerekeket, az ifjúságot, a közalkalmazottakat. Ahol tudjuk, jelezzük az államtitkárokat/helyettes államtitkárokat is; a későbbiekben ezt a listát kiegészítjük.

Köznevelés, a gyermekek és az ifjúság védelme, szociálpolitika, társadalmi felzárkózás, közszolgálati életpálya kidolgozása, a külföldiek társadalmi beilleszkedésének elősegítése, kábítószer-megelőzés: Belügyminisztérium, Pintér Sándor, helyettese Rétvári Bence, közoktatásért felelős államtitkár Maruzsa Zoltán. Ide tartozik a a Klebelsberg Központ, az Oktatási Hivatal, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság.

Szakképzés, felsőoktatás, , tudománypolitika, gyermek- és ifjúságpolitika (a védelem Pinténél!), családpolitika: kultúráért és innovációért felelős minisztérium, Csák János, államtitkár György László.

Felnőttképzés, foglalkoztatáspolitika, társadalmi párbeszéd (bár a társadalmi kapcsolatok fejlesztése Gulyás Gergelyé): Technológiai és Ipari Minisztérium,  Palkovics László

Társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztése, Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz: Miniszterelnökség, Gulyás Gergely

Informatika (infrasturktúra/szolgáltatás stratégia, költségvetési szervek, Digitális Megújulás Operatív
Program Plusz
): Miniszterelnöki Kabinetiroda, Rogán Antal.

Sport: Honvédelmi Minisztérium, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, államtitkár Schmidt Ádám

Miniszterelnöki Kormányiroda: személyügyi központként jogszabályban meghatározott szolgáltatásokat
biztosíthat a a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, ill. a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény hatálya alá tartozó szervek és az ott foglalkoztatottak tekintetében.

Gazdasági kabinet: sok más terület mellett a szakképzésért, a felnőttképzésért, az informatikáért való felelősségi körökben a Kormány ügydöntő jogkörrel rendelkező szerve.

Részletek a 182/2022. (V. 24.) Korm. rendeletben.

Összeállította: Juhász Ágnes