Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Középiskolás diákok kiállása a pedagógusok mellett

Középiskolás diákok kiállása a pedagógusok mellett

2022-03-30

A pedagógusok sztrájkszerveződéseivel párhuzamosan eddig soha nem látott diákösszefogás jött létre alulról szerveződve, gyakorlatilag előzmény nélkül. Március 16-án, az országos pedagógussztrájk első napján középiskolás diákok Budapest több pontján találkoztak, majd a Kossuth térre vonultak, ahol már több ezer fős tömegként tüntettek a pedagógusok, az oktatás érdekeiért – és így a saját jövőjükért.

A diákok évtizedek óta nem látott mértékű megmozdulása megmutatta, hogy felismerték, az oktatás jelenlegi színvonala az ő jövőjüket is veszélyezteti. A diáktüntetés egyik szervezője, Mihalics Lili szerint eljött az ideje, hogy hallassák a hangjukat a diákok is, akik saját bőrükön érzik, hogy azonnali, gyökeres változásra van szükség a közoktatásban.

Elmondása szerint önerőből, saját ismerőseiket megkeresve szervezték a Kossuth téri tüntetést. Mostanra mintegy 100 tagból áll a közösségük, melynek tagjai 23 különböző iskolába járnak, online térben kommunikálnak és szerveződnek. Ezért is tudnak gyorsan reagálni az új eseményekre. Folyamatosan tanulnak egymástól. Demokratikusan működnek. Mindenki támogató, kompromisszumkész a közösségben.

Azt is megemlítette, hogy volt olyan iskola, ahol fenyegetést kaptak vagy betiltották a tevékenységüket. Olyan is előfordult, hogy bizonyos osztályokban betiltották az információáramlást. A pedagógusoktól azonban nagyon sok támogatást kaptak és kapnak.

Az ifjúsági szervezet céljai között szerepel, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk, így minél több iskola és település diákjait képviselhessék, ezáltal minél erősebb legyen a hangjuk. Jogi, pénzügyi, társadalmi megbecsülést szeretnének a tanároknak.

Itt hallható egy beszélgetés a lelkes fiatalokkal.

A Diákok a Tanárokért ifjúsági szervezet keretében tovább folytatódik a diákok összefogása. Április 1-én ismét találkozhatunk velük a Kossuth téren a Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! című eseményen.

A Diákok a Tanárokért ifjúsági szervezet elérhetőségei:
Facebook: https://www.facebook.com/diakokatanarokert
Instagram: https://www.instagram.com/diakokatanarokert/

Előzmények

Szakszervezetek, szülői szervezetek és számtalan, oktatással foglalkozó szerveződés hosszú évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a közoktatás hibáira, annak érdekében, hogy a magyar gyerekek minőségi nevelésben, oktatásban részesülhessenek. Ez alatt az idő alatt semmilyen érdemi párbeszéd nem alakult ki az oktatásirányítás és az említett szereplők között. Nincs szakmai vita, sem tényleges segítségnyújtás. A jelzésekre, megkeresésekre jórészt válasz sem érkezett.

Ebben a helyzetben a szakszervezetek által hónapok óta szervezett és az oktatásirányítással egyeztetett sztrájk volt az utolsó lehetőség, hogy felhívják a figyelmet a közoktatás tarthatatlan állapotára, és ez a sztrájk immár több hete tart.

Először kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek január 31-ére, melyen országszerte több mint 20 ezer pedagógus vett részt.

Február 11-én megjelent egy jogszabály, amely gyakorlatilag ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkhoz való jogát, és a még elégséges szolgáltatás megkövetelése teljes mértékben kiüresítette a sztrájk intézményét.

Február 14-én a budapesti Szent László Gimnázium pedagógusai polgári engedetlenséggel fejezték ki tiltakozásukat a jogszabály ellen. A futótűzként terjedő akcióhoz ezután több száz iskola csatlakozott az ország minden részéből. 

Március 16-ától a szakszervezetek meghirdették a határozatlan idejű, országos sztrájkot – annak ellenére, hogy az oktatásirányítás számos eszközzel próbálta ezt megakadályozni.Több intézményben a szülők személyes jelenlétükkel álltak ki a pedagógusok mellett, valamint változatos módszerekkel a diákok is jelezték szolidaritásukat. 

Zenészek, művészek, civilek álltak ki szóval, énekkel, rajzzal a pedagógusok mellett: #fizessétekkiatanárainkat

Több százan vettek részt a pedagógushallgatók tüntetésén is, ahol a szónokok elmondták, hogy tanítani szeretnének – de nem mindegy, hogyan.

Összeállította: Burai Vera

A borítókép forrása: 24.hu