Home HírekHírek Egy nap, egy óra bátorság: gyermekeinkért, a jövőért

Egy nap, egy óra bátorság: gyermekeinkért, a jövőért

2022-03-08

Március 16-án a pedagógussztrájk mellett alternatívaként polgári engedetlenségre és országos szolidaritási akcióra hívnak mindenkit a több hete tartó elégedetlenségi hullámot kezdő tanárok. Felhívásuk itt olvasható:

Felhívás MINDENKINEK
– egy nap, egy óra bátorság: gyermekeinkért, a jövőért –

Tisztelt Pedagógus Kollégák, Szülők, Tanítványok, Magyar Állampolgárok!

Az elmúlt években minden jogszerű lehetőséget kihasználva jeleztük a döntéshozóknak és a társadalomnak, hogy Magyarországon az oktatás állapota válságos. Ezen állításunkat mindenféle mérések folyamatosan visszaigazolják, de tudja ezt mindenki, akinek iskoláskorú gyereke, unokája van, vagy az oktatásban dolgozik ő maga vagy hozzátartozója.
A gyerekek túlterheltségén, a korszerűtlen és irdatlan mennyiségű tananyagon, az épületek, oktatási eszközök fizikai állapotán, és a tanári pálya presztízsén az elmúlt 12 év alatt nemhogy javítani nem sikerült, de ezek romlottak, és oda jutottunk, hogy egyre nagyobb a tanárhiány is. A felsorolt okokon túl ez annak is „köszönhető”, hogy a bérek, melyek nem csak nemzetközi összehasonlításban, de más hazai diplomások béréhez mérten sem voltak sosem magasak, a mostani infláció mellett sokak számára már a megélhetést is ellehetetlenítik. Egyre többen kénytelenek elhagyni a pályát, és a nyugdíjba vonulók számához viszonyítva nagyon kevesen jelentkeznek pedagógusképző felsőoktatási intézményekbe.
Márpedig, ahogy gyerekek nélkül, úgy pedagógusok nélkül sincs iskola!
A kormánnyal fél éve tárgyalásokat folytató pedagógusszakszervezeteknek ezért most nem a pedagógiai tartalom vagy az oktatási eszközök, épületek megújítása a követelésük, hanem „tűzoltásként” az oktatásban dolgozók bérének sürgős rendezése.
Mert ma már valós kérdés, hogy holnap ki fog tanítani.
2022. március 16-ra a szakszervezetek sztrájkot hirdettek, de a kormány, tárgyalófeleit kijátszva, 2022. február 11-én a 36/2022. (II.11.) Kormányrendeletével a munkabeszüntetést kiüresítette. Olyan feltételeket támasztott a sztrájk idejére, melyek az egyszerű napi gyakorlatban sem kivitelezhetők, s a tanároknak lényegében végig kell dolgozniuk a sztrájkjukat, csak a bérükről mondhatnak le az alatt. Tette ezt a kormány úgy, hogy a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásával visszaélt, hiszen jogerős bírósági határozat szól arról, hogy a járványhelyzet nem befolyásolja a pedagógusok sztrájkjogát. A „láthatatlan” sztrájknak viszont sokak szerint nincs igazi érdekérvényesítő ereje, ezért abba ilyen formában nem is fognak beleállni.
Nem véletlen, hogy az elmúlt napokban rengeteg iskola több ezer tanára kezdett polgári engedetlenségbe azzal a céllal, hogy vonják vissza ezt a rendeletet!
Felszólítjuk hát a magyar kormányt, hogy mielőbb, de legkésőbb 2022. március 11-ig vonja vissza fent említett rendeletét és ezzel tegye lehetővé, hogy a már bejelentett időpontban a pedagógusok érzékelhető, méltányos elégséges szolgáltatások mellett végzett, fenyegetések nélküli sztrájkban vegyenek részt, ha addig a szakszervezetekkel a tárgyalóasztalnál nem sikerül megegyeznie!
Ellenkező esetben országos szolidaritási akcióba és polgári engedetlenségre hívunk MINDEN MUNKAVÁLLALÓT – tehát nem csak az oktatásban dolgozókat – az ellehetetlenített, láthatatlanná tett pedagógussztrájk idején, 2022. március 16-án!
Azok a pedagógusok, akik a kiüresített sztrájkot nem tartják elegendőnek, helyette a polgári engedetlenség eszközével élve tegyék láthatóvá munkabeszüntetésüket ezen a napon, így álljanak ki sztrájkjogukért, munkakörülményeikért és egy jobb oktatási rendszerért.
Kérjük, hogy az ország állampolgárai fejezzék ki szolidaritásukat a nap folyamán: tűzzenek kockás szalagot ruhájukra vagy autójukra, vegyenek fel kockás inget vagy tegyék ki azt zászlóként az ablakokba, írjanak szolidaritási nyilatkozatot, jöjjenek az iskolákhoz, ne küldjék aznap iskolába gyereküket – ahogy azt a szakszervezetek is kérik – vagy akár álljanak le egy órára a munkával március 16-án reggel 8 és 9 óra között. A lényeg, hogy bármilyen jól látható módon tegyék nyilvánvalóvá, hogy A SZTRÁJK számukra is ALAPJOG!
Az oktatás ügye mindannyiunk ügye, gyermekeink és országunk jövője a tét!

2022. március 7.

Törley Katalin, tanár (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Budapest)
Tóth Viktor, tanár (Kőbányai Szent László Gimnázium, Budapest)
Tollner József, tanár (Illyés Gyula Gimnázium, Budaörs)
Pilz Olivér, tanár (Herman Ottó Gimnázium, Miskolc)