Home Kiemelt témákAkciók, megmozdulásokSztrájk, PE Sztrájk: Miért törvényes és miért nem halasztható?

Sztrájk: Miért törvényes és miért nem halasztható?

2022-01-29

A kormányzati félrevezetés nyomán sokakban felmerül a kérdés: Most akkor jogszerű a sztrájk, vagy csak a másodfokú döntés után lesz az? És egyáltalán: miért nem halasztják el a sztrájkot a jogerős döntésig?

Pár mondatban megmagyarázzuk!

1. A sztrájkot NEM LEHET ELNAPOLNI, mert akkor TELJESEN ÚJ ELJÁRÁST KELLENE INDÍTANI: egyeztetni a kormánnyal, bíróságra menni… (Ez több hónapot jelent: a jelenlegi eljárás ősz eleje óta zajlik a szakszervezetek és a kormány között!)

2. A bírósági eljárás a még elégséges szolgáltatás megállapítására irányult, ezt vitatták a felek (a szakszervezetek és a kormány): ezért a kormány – amennyiben fellebbez – CSAK A SZOLGÁLTATÁS ELÉGSÉGESSÉGÉT VITATHATJA MÁSODFOKON, A SZTRÁJK TÖRVÉNYESSÉGÉT NEM.

3. Tehát a jelenlegi jogi eljárásban nem a sztrájk jogszerűségét vizsgálták, de mivel a kormány ezt az elemet is behozta a legutolsó beadványában az eljárásba, ezért említi meg a végzés, hogy A SZTRÁJK JOGSZERŰ. De ezt az előbbi pontban említettek miatt fellebbezéssel nem lehet vitatni.

4. A kormány szándékos félretájékoztatása ellenére a sztrájk törvényességével kapcsolatban csak a bíróság hozhat egy újabb eljárásban döntést, SEM AZ EMMI, SEM AZ INTÉZMÉNYVEZETŐ, SEM A TANKERÜLET NEM ILLETÉKES EBBEN A KÉRDÉSBEN.

Részletesebben:

 
Tudnivalók szülőknek: