Home Egyéb Államtitkári válasz: Minden rendben, intézkedés nem szükséges

Államtitkári válasz: Minden rendben, intézkedés nem szükséges

2021-09-08

Maruzsa Zoltán pár napja válaszolt augusztus 22-i, az iskolakezdésre való felkészülésről kérdező levelünkre. Az ezúttal indulatmentes hangvételű válasz lényege, hogy a védelem az oltásokra épül, az eddigi eljárásrend bevált, nincsenek különösebb megoldandó problémák. A levél megállapításaival nem értünk egyet, az intézkedéseket elégtelennek tartjuk, ezt jeleztük a mai napon elküldött viszontválaszunkban.

A kapott válaszlevél megismétli  Kásler iskoláknak küldött levelében foglaltakat: megengedhetjük magunknak, hogy ne legyenek védelmi intézkedések, de megköveteljük a takarítást és a tünetes gyerekek otthon tartását; 7. felett már mindenkinek beadatható az oltás, tehát nem lehetnek egész osztályra vonatkozó tanügyi intézkedések. Elmondja az oltási adatokat (12-18 év között regisztrálás után oltást kapott 205000, iskolai oltásra jelentkezett 48 ezer fő – ez összességében a korosztály kevesebb mint 50 %-a, de az általános iskolások között az arány ennél jóval alacsonyabb).

A tesztelésre, valamint a különböző járványügyi helyzetekre vonatkozó intézkedéscsomagok előkészítésére vonatkozó kérdéseinkre nem kaptunk választ. Feltételezzük, hogy ennek oka, hogy tesztelést nem terveznek és intézkedéscsomagokkal nem készültek.

A többi kérdésre adott válaszok – egy kivételével – azt fejtik ki, hogy aggodalmaink alaptalanok, intézkedésekre nincs szükség, hiszen az eddigiek megfelelőek és hatásosak voltak:

– Az online oktatás elrendelésnek rendje bevált, mert az Operatív törzs a jelzés utáni nap egyeztetett az igazgatóval, és döntést hozott.

– Ha az intézményben fertőzés jelent meg, arról az intézmény eddig is minden esetben tájékoztatta a szülőket.

– Bár nincsenek számszerű információk, feltehetően nincs számottevő lemaradás, hiszen a bukások száma nem nőtt és az érettségi eredmények nem romlottak.

– Az egyéni lemaradások kezelésére lehetőség volt azzal, hogy a tanévzárás után két hetet biztosítottak arra, hogy aki igényli, azt felzárkóztassák.

– A pedagógusok felkészítését jól biztosították a továbbképzések, az OH honlapján megtalálható útmutatók, a digitális könyvek és a Kréta Digitális Kollaborációs Tér.

Az eszközellátást és a költségek fedezését biztosították azzal, hogy a pedagógusoknak és a tanulóknak ingyenes volt az internet, továbbá szétosztottak 28 ezer laptopot.

Az egyetlen intézkedés, amit jelez a levél, az, hogy a közlejövőben a pedagógiai szakszolgálatoknál támogató szolgáltatás fog elindulni, a járvány esetleges mentális következményeinek kezelésére.

A mai napon elküldött válaszlevelünkben kifejtettük, hogy

– az oltási lehetőségek önmagukban nem képesek biztosítani az intézményrendszer biztonságos, fenntartható és szakmai működését, hiszen a 12 éven aluliak oltása nem lehetséges, és a delta variáns az oltottak között is terjed. Arról nem is beszélve, hogy az oltottság felelősségének átruházása a tanulókra komoly gyerekjogi aggályokat vet fel;

– elfogadhatatlan, ha az oktatásirányítás rendelkezésére álló protokollok hiányában a szabályok még a szigorítások elrendelése utáni napokban is változnak, mint az tavasszal az ügyelet vagy a kirándulások témakörében történt;

– a válaszban foglalt pozitív helyzetkép minden kérdésben ellentmond tapasztalatainknak;

– ha a tárca nem hisz a civilek által végzett felméréseknek,  végezzen vagy végeztessen  teljeskörű felmérést, amelyben a presszió veszélye nélkül válaszolhatnának az intézmények, a pedagógusok és a szülők azokra a kérdésekre, amelyek a problémák mélységére, az intézkedések beválására vonatkoznak, és jelezhetik javaslataikat, igényeiket;  illetve teremtsen  ismert és hivatalos lehetőséget a konkrét problémák jelzésére az oktatásirányítás felé;

– a tudásbeli lemaradás és a mentális károk enyhítéséhez nem elég felszólítani a szülőket a lemaradás jelzésére, lehetőséget biztosítani az iskolába való belépésre a szünetben, illetve meghirdetni egy akciót a szakszolgálatoknál. A pedagógusok munkáját honorálni kell, és a kerettanterv szerint elvárt továbblépéstől való hivatalos felmentéssel biztosítani kell számukra a tanulási és mentális támogatáshoz szükséges időt. Emellett növelni kell az iskolapszichológusok számát, akik a normál időszakokban sem tudnak ellátni minden rászorulót.

2021. szeptember 8.