Home HírekHírek Felszállt a füst: nincsen veszély, nincs korlátozás, a minisztériumnak semmi dolga

Felszállt a füst: nincsen veszély, nincs korlátozás, a minisztériumnak semmi dolga

2021-08-31

Bár Maruzsa Zoltán a mai napig nem válaszolt a tanévre való felkészülését firtató kérdéseinkre, a felkészítésre nem panaszkodhatnak az iskolák, óvodák: már a tanévnyitó előtti napon megkapták Kásler Miklós „Védekezés a köznevelési intézményekben” tárgyú levelét.

A levél ugyan csak ajánlásokat tartalmaz a májusi utasítástól való eltérésekre – vagyis formálisan nem írja felül a májusi, kötelező intézkedési tervet, amely „módosításig vagy visszavonásig marad érvényben”, de ne legyenek kétségeink: az iskolák, óvodák és a fenntartók többsége előírásként fogja értelmezni azt. Annál is inkább, mert a levél megfogalmazásai ezt sugallják.

Mielőtt a levél tartalmáról véleményt nyilvánítanánk, fel kell háborodnunk annak formáján és időzítésén.

A levél dátumozása szerint „már” augusztus 25-én megszületett, azonban úgy látszik, senkinek sem volt sürgős eljuttatni azt az iskolákba. Az ajánlás hatálytalanít egy sor, a miniszteri utasításban szereplő szabályt – ennek következtében hivatalosan csak ma tudhatták meg a szülők, hogy korlátozás nélkül részt vehetnek az évnyitón, és az iskolák, hogy szervezhetnek bármilyen módon osztálykirándulásokat.

Miért kellett ezzel az utolsó pillanatig várni? Mindenki szabadságon volt a minisztériumban? Vagy ennyire féltek, hogy esetleg jön valami eltérő felsőbb utasítás? Vagy egyszerűen ennyire nem érdekli a minisztert és államtitkárát a szülők „lelki békéje” és a pedagógusok pluszmunkája?

Utóbbi okot valószínűsíti, hogy a májusi utasítást és a mostani ajánlást nem is tették egységes szerkezetbe – nyilván a minisztériumi vélemény szerint gazdaságosabb több ezer intézmény mindegyikében kikeresni a májusi utasításból a levélben sorszámmal jelzett, hatályukat vesztett pontokat, mint egy minisztériumi tisztviselőnek egybeszerkeszteni a két dokumentumot

Az érvénytelenítéseket átvezetve a következő látható:

  • Maradtak a higiéniai, takarítási utasítások és azok a figyelmeztetések, hogy aki beteg, maradjon otthon, és a szülők kötelezettsége a fertőzöttség jelzésére.
  • Maradt néhány ajánlás az osztályok keveredésének elkerülésére.
  • Maradt, hogy online kell tartani a szülői értekezleteket – ez azonban az enyhítések fényében feltehetőleg csak tévedésből nem lett hatálytalanítva.
  • Maradt az eljárásrend fertőzöttség esetén.
  • Maradt (némi korlátozó magyarázattal), hogy mikor igazolt az otthonmaradás.

Kikerült

  • minden távolságtartási, érintkezési, illetve belépést, rendezvénytartást, kirándulást tiltó szabályozás;
  • a hőmérőzés;
  • minden maszkhasználati javaslat (de a maszk viselése nem tiltható meg).

Új, megdöbbentő elem, hogy 7. osztálytól semmilyen esetben nem lehet elrendelni online oktatást vagy iskolai szünetet. Ezt Kásler Miklós azzal indokolja, hogy a 12 éven felülieknek rendelkezésére áll az oltás.

Ez az indoklás azonban cinikus, szakszerűtlen és gyermekjogilag sincs rendben.

Egyrészt a kiskorú tanulók nem maguk döntenek az oltásról, a szülő hibája miatt pedig akkor sem lehetne a gyerekeket büntetni, ha az oltástól való félelmet egyértelműen bűnnek tekintenénk. Másrészt bizonyított tény, hogy a delta variáns az oltottakat is fertőzi, ha nem is betegszenek meg annyira – aki pedig fertőzött, annak akkor is otthon kell maradnia (az ajánlás szerint is), akinek nincsenek tünetei. Ráadásul azok, akik iskolakezdéskor kapták meg az első oltást, egy hónapig még nem is védettek.

A másik új elem, hogy a levél ugyan megerősíti, hogy a fertőzéstől való félelem miatti otthonmaradás lehet igazolt, de hangsúlyozza, hogy csak indokolt esetben. Felsorolja, hogy milyen szempontokat kell ehhez mérlegelnie az igazgatónak – ha pedig a szülő ezzel nem ért egyet, fellebbezésnek pedig nincs helye. Arra pedig továbbra sem kötelezi semmi az iskolákat, hogy a szülőket tájékoztassák az iskola, az osztály fertőzöttségéről – hiába lenne a fertőzöttség az otthonmaradás méltánylandó indoka.

Kérdéseinkre tehát a válasz:

– Valós protokoll nem készült, az esetleges szigorításokról ugyanúgy majd az utolsó pillanatban értesülünk, mint most az enyhítésekről.

– Jelenleg még csak nem is ajánlott semmiféle korlátozás.

– Tesztelés nem lesz, kontaktkutatásról nincs infó.

– A döntési jogosultságok nem változnak, sőt, 7. osztálytól az operatív törzs sem rendelhet el online oktatást vagy iskolabezárást.

– A hiányzás ugyan lehet igazolt, de továbbra is tere van a tankerületi, igazgatói önkénynek.

– Ugyan az osztálybeli fertőzöttség indok a szülőnek a gyerek otthontartására, de nincs szó arról, hogy az iskola köteles értesíteni a fertőzésekről a szülőt.

– Az esetleges digitális oktatás feltételeinek javítására nem történtek intézkedések

– A lemaradókat a szülők jelzése alapján a pedagógusok kötelesek segíteni, de ehhez se anyagi, se személyzeti segítséget nem kapnak.

– A fertőzöttek és a szülőileg igazoltak oktatásával, osztályzásával kapcsolatos kötelességekről, a pluszmunka honorálásáról nincs szó.

Juhász Ágnes

2021. augusztus 31.