Home Kiemelt témákFelsőoktatás Tiltakozzunk a magyar állami felsőoktatás felszámolása ellen! – Az OHA felhívása

Tiltakozzunk a magyar állami felsőoktatás felszámolása ellen! – Az OHA felhívása

2021-01-21

Az Oktatói Hálózat felhívást tett közzé Tiltakozzunk a magyar állami felsőoktatás felszámolása ellen! Állítsuk meg az egyetemek alapítványosítását! címmel, amelyhez a CKP is csatlakozott. Az OHA  a nemazalapitvanyositasra@gmail.com címen várja a további csatlakozókat,  a helyi híreket, tapasztalatokat, a tiltakozással kapcsolatos tudósításokat, ötleteket, javaslatokat, és ha nyilvánosságra szánják őket, közzéteszik.

A felhívás szövege

Az egyetemek magánosításával nemcsak a nemzet anyagi, de szellemi vagyonának jelentős része is kikerül a köz ellenőrzése alól. Az egyetemek feletti rendelkezést a kormány egy szűk politikai-gazdasági érdekkör kezére játssza át. Megszűnik az egyetemek autonómiája, a választott vezetőket és testületeket megillető jogokat politikai kinevezettekből álló, visszahívhatatlan és senkinek sem felelős kuratóriumok veszik át. Az egyetemek elvesztik döntési képességüket a kutatási irányok és az oktatható szakok tekintetében.

A kuratóriumi egyetemi modellben elsorvadnak az egyetemek közfunkciói, elsősorban a társadalmi mobilitásban játszott szerepük. Az egyetem elveszti közintézmény jellegét és egy szűk elit kiszolgálójává válik. A társadalom széles rétegei számára nem lesz biztosított a felsőoktatáshoz való hozzáférés.

Az egyetemi oktatók elveszítik közalkalmazotti státuszukat. Az átalakítási folyamatot már most is súlyos leépítések kísérik, de a jövőben semmilyen munkajogi akadálya nem lesz a további elbocsátásoknak.

Az egyetemi oktatókat olyan ígéretekkel veszik rá az átalakítás támogatására, amelyek hamisan vannak összekötve az alapítványosítással. Nincs szükség átalakításra sem a béremeléshez, sem a finanszírozás rendbetételéhez, sem a bürokrácia csökkentéséhez, csak politikai akaratra.

A „modellváltásnak” nevezett folyamat zsarolás, kényszerítés, ígérgetés, megtévesztés, hazudozás, titkolózás közepette zajlik. A statáriális eljárás nem hagy időt sem a tájékozódásra, sem az érdemi vitára.

Ezt a folyamatot meg kell állítani és vissza kell fordítani. Az SZFE hallgatói és oktatói példát mutattak arra, hogy a kormányzati akarattal szembe lehet szállni. Felszólítunk minden egyetemi polgárt, választott képviselőiket, a leendő hallgatókat és szüleiket, minden, a magyar kultúrát féltő állampolgárt, hogy tiltakozzon, segítsen megállítani a reform álarcában tetszelgő rombolást.

A felhíváshoz a nemazalapitvanyositasra@gmail.com címen lehet csatlakozni. A csatlakozó egyének és szervezetek névsorát az Oktatói Hálózat honlapján és facebook-oldalán közzéteszik. (Aki ehhez nem járul hozzá,  jelezze!)