Ha a szülő azt szeretné, hogy hatéves gyermeke még egy évig óvodában maradjon, január 1. és 15. között kell benyújtania a kérvényt az Oktatási Hivatalnak.

Míg korábban a gyermeket jól ismerő óvoda a szülővel közösen dönthetett a további egy óvodai év szükségességéről, a kormányzat 2020-tól olyan új rendszert vezetett be, amelyben az iskolaérettség megítélésének felelősségét a gyermeket csak papírok alapján ismerő Oktatási Hivatal kapta meg. Félő, hogy  – ahogy ez a tavalyi évben is történt – sok szülő tájékozatlanságból be sem adja a kérvényt, pedig a gyermek fejlődése szempontjából rendkívül fontos, hogy éretten kerüljön iskolába, különben folyamatos kudarcélményeknek lesz kitéve. A 2020-as tapasztalatok azt mutatják, hogy a kérvények többségét az Oktatási Hivatal kedvezően bírálta el, tehát nem felesleges azok beadása.

A Szülői Hang Közösség honlapján tájékoztat a tennivalókról, valamint a 2020-as kérelmezés tapasztalatairól. Felsorolja a beadható dokumentumokat, a méltányolható érveket, és azt is, mit lehet tenni a kérelem elutasítása esetén.

Az érintett szülők részére Szülői csoportot hoztak létre, amelyhez érdemes csatlakozni.

Az óvodák figyelmét levélben hívták fel arra, hogy fordítsanak gondot a szülők felvilágosítására.