Home DokumentumokCKP Vélemények A CKP közleménye az újranyitásról szóló bejelentésről és rendeletről

A CKP közleménye az újranyitásról szóló bejelentésről és rendeletről

2020-05-22

Miközben örömmel fogadtuk a bejelentést, miszerint kötelező személyes jelenléttel járó oktatásra ebben a tanévben már nem kerül sor, és a tanév végén a felzárkóztatásra kell helyezni a hangsúlyt, megdöbbenéssel olvastuk a Kormány 215/2020. (V. 20.) rendeletét az óvodák és bölcsődék újranyitásáról, valamint a nyári táborok megszervezéséről. A rendelet nem intézkedik arról, hogy az óvodák látogatása nem kötelező, és nemcsak hogy nem tartalmaz semmilyen védelmi előírást pl. a maximális létszámra vonatkozóan, hanem kifejezetten megtiltja azokat. A jogszabály szerint ” az óvodák és a bölcsődék veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek, a gyermekeket az óvodai nevelésben, illetve a bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.”

Feltételezzük és reméljük, hogy abban a helyzetben, mikor mindenki óvatosságra int és számos védelmi intézkedés még érvényben van, az ezzel ellentétes rendelkezés csak a jogalkotó figyelmetlenségének következménye. Mivel vidéken az óvodák már hétfőn a jogszabály szerint kell működjenek, sürgősen megnyugtató és egyértelmű válaszokat kell adni a látogatás önkéntességére és a járványbiztonsági intézkedések szükségességére és lehetőségére vonatkozóan a szülők és fenntartók részére mind az óvodák, mind a nyári táborok vonatkozásában. A működésmód meghatározásába beleszólást kell adni a fenntartónak, és  folyamatos egyeztetés szükséges a fenntartók és az óvodavezetők között.

Sürgősen várjuk ugyanakkor az iskolákra és a szakszolgálatokra vonatkozó jogszabályt. A jogszabálynak egyértelműsíteni kell,

–          hogy a pedagógusok nem kötelezhetők egyszerre digitális oktatásra és személyes jelenlétet igénylő felzárkóztatásra, felügyeletre.

–          hogy a felzárkóztatás biztosítása érdekében el lehet térni a helyi tantervtől, és szükség szerint a felzárkóztatás nem igénylők oktatásától.

 

Rendelkezni kell a járvány terjedését megakadályozó feltételekről, benne az együtt tartózkodó tanulók, gyermekek maximális létszámáról, illetve arról, hogy mi történik akkor, ha az igények alapján a létszám efölé emelkedne, valamint arról is, hogy a koruk vagy betegségük miatt veszélyeztetett pedagógusok és egyéb alkalmazottak számára nem lesz kötelező a személyes foglalkozásokon való részvétel

 

Biztosítani kell továbbá a forrást az intézmények, ill. a fenntartók számára a higiéniához és a személyes védekezéshez szükséges eszközökre, valamint a bölcsődei, óvodai alkalmazottak bérére, a fejlesztést is segítő nyári gyermekfelügyelet finanszírozására.

 

  1. május 22.

 

Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete