Home Egyéb A tavaszi szünetben nem lehet kötelezni a tanárokat szabadság kivételére!

A tavaszi szünetben nem lehet kötelezni a tanárokat szabadság kivételére!

2020-04-09

Maruzsa Zoltán igazgatóknak írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy  a tavaszi szünetre írassanak ki maguknak a tanárok szabadságot. A PDSZ felhívja a tanárok figyelmét arra, hogy ez az álláspont jogsértő és méltánytalan.

A 11/2019-es EMMI rendelet határozza meg a tanév rendjét, benne a tavaszi szünet időpontját. Jogellenes egyes fenntartók, intézményvezetők azon intézkedése, hogy ezekre a munkanapokra kötelező szabadságolást rendelnek el (április 9. csütörtök és április 14. kedd), mivel a 326/2013. (VIII. 30.)  Korm. rendelet  30. § (3)  bekezdése szerint ezek a napok tanítás nélküli munkanapok. Ugyanezen paragrafus (4) bekezdése szerint a nevelési-oktatási intézményekben a pedagógus szabadságát – a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével – elsősorban a nyári szünetben kell kiadni. A tavaszi, őszi vagy téli szünetben szabadságot csak akkor lehet kiadni, ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki. A Munka törvénykönyve 122. § (1) bekezdése szerint a szabadságot a munkavállaló előzetes meghallgatása után kell kiadni, továbbá ugyanezen paragrafus (4)  bekezdése szerint a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell – ez a pedagógusok esetében nem történt meg. A járvány miatti veszélyhelyzetben a munka törvénykönyvétől a felek megállapodása alapján el lehet térni, de ebbe a munkavállaló pedagógusnak is bele kell egyeznie!

Ez az intézkedés nemcsak jogtalan, de méltánytalan is, mivel a digitális tanrendre történő átállásra egy hétvégéje volt a pedagógusoknak, amelyet valamennyien végig kellett, hogy dolgozzanak a zökkenőmentes átállás érdekében. A tananyag átadása, a gyakorlás az iskolai tanításnál jóval több időt, energiát igényel a pedagógusoktól, ezt csak az nem tudja, aki nem végzi ezt a munkát. Elképesztő mértékben megnőtt a tanulók és szüleik instruálásával, segítésével töltött idő is, ezért is elfogadhatatlan a tavaszi szünet munkanapjait szabadságnapoknak tekinteni. Ezen a két tanítás nélküli  munkanapon külön feladatelrendelés nélkül is bőven van feladatuk a tanároknak, hiszen el kell készítenünk számos olyan taneszközt, feladatlapot, gyűjteniük anyagokat, amelyeket a tavaszi szünet utáni tanítási napokon folyamatosan használnak majd. És akkor nem beszéltünk még a NAT bevezetésével kapcsolatos többletteendőről, amelyekkel megint csak jóval a heti munkaidőt meghaladóan kell dolgozniuk, ha a NAT következő tanévtől történő bevezetését nem vonják vissza!

Készült a PDSZ jogi állásfoglalása alapján