Home Távmegoldások Gyakori kérdések 1. – Pszichológia, pedagógia

Gyakori kérdések 1. – Pszichológia, pedagógia

2020-04-07

Szerkesztő: Gyarmathy Éva 

Otthontanulással kapcsolatos pszichológiai, nevelési jellegű kérdéseit a ckp.pszicho@gmail.com címre várjuk.

Figyelmükbe ajánljuk Gyarmathy Éva témába vágó „kisokosai”, amelyek számos felmerülő kérdésre tartalmazzák a választ: Otthontanulós kisokos és Atipikus és otthon tanul

1.Képernyőfüggőség és hivatásválasztás

Kérdés:  Van egy 13 éves lányom.
Nagyon sokat ül a gép és televízió előtt, ebben a bezárt időszakban pedig még fokozottabban.
Én korábban is próbáltam mindenféle módszerrel, eszközzel elvonni a gép elől, és arra tanítani, hogy a való élet dolgait élje át igazán, és ne a virtuális világban élje az életét. Számomra az sem normális dolog, hogy  harcolni kell a lányommal, hogy kimenjen egy kis időre az udvarra.

Egyébként nagyon jól ért a számítógépekhez, ez érdekli igazán.

Jómagam azt szeretném, hogy a lányom felnőve abban dolgozzon, ahol a képességei ténylegesen vannak. Lehet, hogy ez mondjuk az informatika területe. Ebből a szempontból talán hagynom kellene, hogy a számítógép előtt töltse az idejét? Számomra az sem normális dolog, hogy családi házban élünk, egy kölyök kutya van az udvarunkon, és harcolni kell a lányommal, hogy kimenjen egy kis időre az udvarra. Hol szabjam meg a határt?

Válasz:

Lehet, hogy a lányának a megélhetéséhez is kell majd a gép, nem feltétlenül baj, hogy sokat foglalkozik vele. Javaslatom, hogy ismerkedjen meg mindazzal, amit a lánya szívesen megmutat, hogy kiderüljön, valóban ért-e a számítógéphez, vagy csak az érdekességekkel foglalkozik. Érdemes rákérdezni, együtt játszani vele, ha játszik, mert akkor meg lehet tudni, hogy mennyire értelmes az a játék. Ha közösségi oldalakon lóg, akkor is fontos, hogy ismerje meg Ön is, kikkel és milyen témákban van kapcsolatban. Mindezt érdeklődéssel, és amennyire a lány hajlandó megosztani ezeket a tevékenységeket Önnel.
 
Javasolhat fejlődést jelentő tevékenységeket. Lehetőségek a fejlődésre például:
– angolul programozás tanulása
– 3D modellezés, tervezés, nyomtatás – info@rkshungary.com
– saját játékfejlesztés tanulása
 
Emellett megállapodásokat érdemes kötni a lány egészsége érdekében. Tehát például óránként negyedóra mozgás kötelező. Ha kihagyja, akkor fél óra mozgás.