Home TávmegoldásokHírek, közlemények, beszámolók Maruzsa Zoltán és a valóság – felháborodtak a tanárok, tiltakoznak a szakszervezetek

Maruzsa Zoltán és a valóság – felháborodtak a tanárok, tiltakoznak a szakszervezetek

2020-03-21

Az oktatásért felelős államtitkár rádiós nyilatkozatban értékelte a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet. A lényeg: az érettségiről nincs döntés, de mindenesetre készülni kell, a NAT jó, a KRÉTA még jobb, a tanárok meg ráérnek.

A levélre petícióval reagált a Civil Közoktatási Platform.

Hamarosan megszületett az első tanári nyílt levél.

A szakszervezetek is tiltakoztak.

A PDSZ közleménye itt, a Pedagógusok Szakszervezetének nyílt levele itt olvasható.

A PDSZ Ne dolgozz ingyen oldalán cikk reagál a levélre.

A PSZ a kijelentés után azonnal szavazást indított a Facebookon:  egy nap alatt 1500 szavazóból 97% nyilatkozta azt, hogy többet dolgozik.

A szakszervezetek kiállnak a NAT visszavonásának követelése mellett. Új érvként jelent meg, hogy amennyiben a Nemzeti Alaptanterv elhalasztásra kerül, úgy egy későbbi, átgondoltabb dokumentumba akár már be lehet építeni a veszélyhelyzetben bevezetett digitális tanrend értékes tapasztalatait.

Kérik, hogy az érettségivel kapcsolatos döntése előtt az oktatásirányítás ne csak saját magával, hanem a pedagógusok szakmai szervezeteivel is egyeztessen.

Jelzik, hogy a Kréta rendszer egyáltalán nem jól vizsgázott: számtalan kifogás érkezett a KRÉTA rendszer alkalmatlansága, lassúsága és az a felesleges adminisztrációs teher miatt, amelyet a rendszeren keresztül jelenleg is elvárnak a pedagógusoktól.