Home HírekNAT A CKP nyilvános beszélgetésre hívta a NAT-ért felelős miniszteri biztost

A CKP nyilvános beszélgetésre hívta a NAT-ért felelős miniszteri biztost

2020-03-03
 
Aktualizás: Hajnal Gabriella a meghívást elfogadta. Részletek később.
 
Fotó: Vajda József/Népszava
 
A Civil Közoktatási Platform nyilvános szakmai beszélgetésre hívja Hajnal Gabriellát, a NAT megújulásáért felelős megbízott miniszteri biztost. Kedvező fogadtatásra számítunk, hiszen Hajnal Gabriella 2017-ig nemcsak részt vett a sztrájktárgyalásokban az OVSZ elnökeként, hanem szervezte is a tanártüntetéseket, amelyek többek között a szakmai egyeztetés hiányát kérték számon a kormányzaton.
 
Március 2-án a következő levelet küldtük Hajnal Gabriellának, a NAT megújulásáért felelős megbízott miniszteri biztosnak (a levélre még nem kaptunk választ)
 
 

Hajnal Gabriella, a Nemzeti Alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos asszony részére

Tisztelt Miniszteri Biztos Asszony!

A Civil Közoktatási Platform a Nemzeti Alaptanterv (NAT) megújításával kapcsolatos kormányzati eljárásokat már évek óta kritikával illeti. Amióta 2017 tavaszán elkezdődtek az EFOP 3.2.15-ös programon belül a NAT előkészítésének munkálatai Csépe Valéria akadémikus vezetésével – nyilvánvaló titkolózás közepette -, folyamatosan jeleztük, hogy e tartalomszabályozó dokumentum létrehozása nem lehet egy szűk csoport privilégiuma, a magyar oktatás krízishelyzetére való tekintettel különösen szükség van a széles szakmai párbeszédre.

Az oktatási államtitkárság kinyilvánította, hogy a 2018. augusztus végére elkészült anyagot nem tekintik elfogadhatónak. Bár két hónapon keresztül még folyt a társadalmi-szakmai véleményezés, de 2018 őszén a nyilvánosság azt az információt kapta: a vélemények figyelembevételével elkezdődik a NAT-tervezet átdolgozása. A NAT-tal kapcsolatos következő hír 2019 nyarán annyi volt, hogy a munkálatokba bevont – bár ezt a tényt az oktatásirányítás sokáig nem ismerte el – Takaró Mihály irodalomtörténész és a(z ismeretlen összetételű) munkacsoportok között konfliktus van. Számos ígérgetés és alternatív verziók kiszivárgása után, jókora csúszással 2020. január végén jelent meg a kormány által elfogadott NAT 2020, amely azonnal nagyon súlyos szakmai kritikákat kapott.

Számos hiteles, nagymúltú szakmai szervezet fogalmazott meg kritikát, csakúgy, mint neves szakemberek, tudóscsoportok különböző szakterületekről – köztük az MTA teljes Nyelv-és irodalomtudományok osztálya és valamennyi állami egyetem magyar irodalom tanszéke -, illetve iskolák tantestületi közösségei (eddig 80 iskolából). A NAT tartalma, szellemisége, erőltetett ütemű bevezetése elleni tiltakozásban részt vesznek szülők, és véleményt nyilvánítanak diákok is. Véleményét nevének vállalásával nyomatékosította több ezer tanár és többszáz szakmai szereplő, a társadalmi elégedetlenséget a tiltakozó petíciókat aláíró mintegy 30 ezer ember jelzi. Mindezek ellenére a NAT megjelenése óta eltelt egy hónapban érdemi válaszokat nem kaptunk, valótlan állításokat, politikai vádaskodásokat annál inkább.

 

Éppen ezért a Civil Közoktatási Platform felkéri Hajnal Gabriellát, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztost a jelenleg már igen nagy érdeklődésre számot tartó Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban felvetődött problémák, dilemmák érdemi, szakmai, sajtónyilvános megbeszélésére.

Mivel miniszteri biztos Asszony – aki a Klebelsberg Központ vezetője is – 2017 januári kinevezése előtt a Civil Közoktatási Platformhoz másik félszáz szervezettel együtt csatlakozott Oktatási Vezetők Szakszervezete elnökeként tagja volt annak a sztrájkbizottságnak, amely többek között a szakmai egyeztetések hiánya miatt emelt szót az oktatásirányításnál, továbbá részt vett a 2016-os nagy tanártüntetések szervezésében is, így minden bizonnyal igen jól érti, miért tartjuk megkerülhetetlennek a szakmai kérdések – különösen az ekkora indulatokat kiváltó szakmai kérdések – széleskörű megvitatását, megvitathatóságát.

Mihamarabbi válaszát várjuk. A megbeszélés teljeskörű megszervezését és lebonyolítását vállaljuk.

Üdvözlettel:

Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete

Ercse Kriszta, Fodor Katalin, Juhász Ágnes, Pilz Olivér, Szűcs Tamás, Törley Katalin

  1. 03. 02.
.