Home HírekNAT A CKP adatokat küldött Kásler Miklósnak rádiónyilatkozata kapcsán

A CKP adatokat küldött Kásler Miklósnak rádiónyilatkozata kapcsán

2020-02-26

Kásler Miklós február 25-én nyilatkozott az M1 Rádióban a NAT-ról, amelyet sikertörténetnek nevezett.

Ebben többek között kijelentette:

Magyarországon 3000 középiskola van, ezek közül csak 7 tiltakozott a NAT ellen, és hozzájuk csatlakozott néhány irodalomtudós.

Mivel a miniszter ezek szerint sem a tiltakozás mértékével, sem a magyarországi középiskolák számával nincs tisztában, a CKP Ügyvivő testülete levélben közölte vele a valós adatokat: Nem 3000, csak kb. 800 középiskola van, nem 7, hanem 41 iskola, és nem néhány irodalomtudós, hanem 25 szervezet és szakmai közösség csatlakozott (listájuk itt található).

A későbbiekben szeretnénk arra az állításra is visszatérni, hogy széles körű konzultáció folyt, és figyelembe vették a 2018-ban közzétett NAT-verzióhoz érkezett véleményeket. Várjuk azon szervezetek beszámolóját, akik véleményt nyújtottak be!

A levél:

Kásler Miklós Miniszter Úr részére

EMMI

Tárgy: Oktatási adatok rendelkezésre bocsátása Miniszter Úr rádiónyilatkozata kapcsán

A Civil Közoktatási Platform, 60 oktatáshoz kapcsolódó civil szervezet együttműködési fóruma nevében segítséget kívánunk nyújtani Miniszter Úr február 25-i rádiónyilatkozatában elhangzottak pontosításához. Sajnáljuk, hogy ezeket az információkat illetékes munkatársai nem közölték Önnel.

A nyilatkozat szerint Magyarországon 3000 középiskola van, ezek közül csak 7 tiltakozott a NAT ellen, és hozzájuk csatlakozott néhány irodalomtudós.

Ezzel szemben

1. A KIFIR felvételi információs rendszer adatai szerint Magyarországon nem 3000, hanem 797 középiskola van.

2. Honlapunkon gyűjtjük a tiltakozók listáját, amit csatoltan Önnek is elküldünk. A mai napon a listában nem 7, hanem 37 középiskola – összesen 41 iskola – szerepel; három kivételével állami tulajdonúak. Olyan iskoláról, amelyik a NAT mellett állt volna ki, nem tudunk, olyanról azonban igen, amelyik nem mert tiltakozni.

3. Oldalunkon a szakmai tiltakozók között nem „néhány irodalomtudós”, hanem 25 szakmai szervezet, közösség, továbbá számos szakértő NAT-ot elfogadhatatlannak tartó véleménye érhető el. Az aláírók között van kb. száz egyetemi oktató, a magyar egyetemek mellett a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemről is. Az irodalomtudósok mellett más szakmák képviselői, sőt, gazdasági szereplők is tiltakoztak.

Adatokkal a továbbiakban is készséggel állunk a minisztérium rendelkezésére.

Budapest, 2020. február 25.

A Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete

Ercse Kriszta, Fodor Katalin, Juhász Ágnes, Pilz Olivér, Szűcs Tamás, Törley Katalin