Home Hírek Háttal Európának – jelentés a kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépüléséről

Háttal Európának – jelentés a kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépüléséről

2020-01-28

Az Oktatói Hálózat „Háttal Európának” címmel elkészítette a kultúra, az oktatás, a tudomány és a média 2010‒2019 közti magyarországi leépítéséről szóló  száz oldalas jelentését.

Az anyag több mint fél évig készült, a munkában szerzőként, szerkesztőként, tanácsadóként több mint ötvenen vettek részt, mindannyian a magyar és az egyetemes kultúráért, az emberek életminőségéért felelősséget érző értelmiségiek, oktatók, vezető kutatók, elismert szakértők.

A jelentést január 28-án, kedden 10 órakor egyszerre mutatták be Brüsszelben az Európai Parlamentben és Budapesten a Fészek-klub Keller szalonjában.

A kötet az Oktatói hálózat honlapjáról letölthető.

A dokumentum részletesen bemutatja, hogy a vizsgált területeken párhuzamos, egybehangzó változások zajlottak. Általuk egy olyan autokratikus rendszer épült ki és szilárdult meg Magyarországon, amely aggasztó méretű demokratikus deficitet generál és helyrehozhatatlan károkat okoz a kultúra egész területén. Az OHA kéri, hogy amennyiben egyetértetek a jelentésben foglaltakkal,  a következő hetekben nyilatkozataitokkal csatlakozzatok a jelentés támogatóihoz.

Szeretnék, ha ez a maga nemében egyedülálló jelentés minél több civil szervezet munkájában hasznosulna. Kérjük, hogy tapasztalataitok alapján pontosítsátok ha szükséges, illetve bővítsétek a jelentésben foglaltakat. A kultúráról szóló jelentés hozzá kíván járulni egy számos további területet magában foglaló Társadalmi Jelentés elkészítéséhez, ami a társadalom újjáépítéséhez szükséges szakpolitikai programok alapjaként is szolgálhat.  A javaslatokat a lizpasztor@gmail.com címen gyűjtik.

A „Mi lesz Veled Értelmiség?” rendezvénysorozat folytatásaként a Jelentés egyes fejezeteinek anyagát fórumokon vitatják meg, várják a közös szervezésre vállalkozó civil szervezetek jelentkezését.

(Az Oktatói Hálózat közleménye alapján)