Home HírekHírek Iskolaérettség: a nyilvánosság erejével a hivatali önkény ellen

Iskolaérettség: a nyilvánosság erejével a hivatali önkény ellen

2020-01-18
Mint arról többször beszámoltunk, az idei évtől a szülők kérvénye alapján az Oktatási Hivatal dönt arról, hogy a gyermek 6 éves kora után óvodában maradhat-e. A napokban elkezdtek beérkezni az Oktatási Hivatal döntései. Ennek kapcsán a Szülői Hang Közösség akciót indított az érintett szülők körében: nyilvános adatbázist építenek a hivatali döntésekről – minél több szülő részt vesz ebben, annál jobban elszámoltathatóvá válik a kormány. Emellett a legsürgetőbb gondokkal kapcsolatban levelet írtak a kormányzatnak.
Maga a szülői kérdőív az Oktatási Hivatal döntéséről itt: https://szuloihang.hu/q/oh/?ref=ckp
Lekérdezhető adatbázishttps://szuloihang.hu/q/xoh/

A kormányzatnak írt levél itt olvasható: https://szuloihang.hu/2020/01/15/az-uj-iskolaerettsegi-szabalyozas-vegrehajtasaval-kapcsolatos-problemak/

A levélben megfogalmazott követelések (indoklásuk a levélben olvasható):

1. Tegyék nyilvánosan is egyértelművé, hogy az óvoda a szülő kérésére köteles kiadni mind a fejlődési napló kivonatát, mind az óvodapedagógus írásos véleményét.

2. Engedélyezzék, hogy az SNI-s gyerekek a szakértői bizottság javaslatára 8 éves korukig is maradhassanak az óvodában, ahogy eddig.

3. Tegyék lehetővé, hogy a szakszolgálatok például SNI vagy BTMN gyanú esetén január 31. után is szakvéleményben javasolhassák a további egy év óvodai nevelést, és az ilyen szakvélemények alapján külön hivatali eljárás nélkül engedélyezzék a további egy év óvodai nevelést.

4. Tisztázzák a jogi helyzetet, és tegyék lehetővé, hogy a gyermek megváltozott állapota miatt a szülő akkor is beírathassa az iskolába a gyermekét, ha korábban a szakszolgálattól vagy az Oktatási Hivataltól kapott engedélyt a halasztásra.

2020. január 18.