Home HírekHírek Újabb menekülőút zárulhat be – támadás a magániskolák ellen?

Újabb menekülőút zárulhat be – támadás a magániskolák ellen?

2020-01-15
Változtak az alapítványi és magániskolák  nyilvántartásba vételének szabályai: a nyilvántartásba vételhez és annak módosításához az eddigi feltételeken kívül szükséges az oktatásért felelős miniszter szakvéleménye is.
Félő, hogy a változás célja a magánintézmények alapításának ellehetetlenítése, a létezők számának csökkentése. Ezt a kormányzati célt látszik megerősíteni, hogy a közelmúltban megszaporodtak az iskolákban folyó ÁSZ ellenőrzések.

A változást  „a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény hatálybalépésével összefüggő módosító és hatályon kívül helyező rendelkezésekről” szóló, nem kicsit félrevezető című törvénybe rejtették el. Miközben mindenki az alternatív tantervek engedélyezésével kapcsolatos szigorítások tervezetére figyelt – amelyek végül a tiltakozások hatására megszelídített formában kerültek be az elfogadott törvénybe -, a Nkt. tv 21. § (2) bekezdésébe belekerült,  hogy „A magán köznevelési intézmény akkor vehető nyilvántartásba és a nyilvántartásba vétele akkor módosítható, ha az oktatásért felelős miniszter szakvéleménye alapján alkalmas a köznevelésialapfeladat-ellátás megszervezésére.”

Milyen problémákat vet ez fel?

– Ennek nincs semmiféle eljárásrendje, ismert részlet/folyamatszabályozása, feltételrendszere. (Ki alkalmas a miniszter szerint? Mi alapján mondja ezt meg a miniszter? Szemszín?) Még azt sem lehet tudni, hogy hogy kell ezt az szakvéleményt kérni – az EMMI a  levelekre hetek óta nem  válaszol, és szóban nem adnak információt arról, kihez kellene fordulni.

– Extrán veszélyesnek (és jogalkotás szempontjából aggályosnak és vizsgálandónak) tartjuk, hogy ez a kiegészítés nemcsak az újonnan nyilvántartásba vett intézményekre vonatkozik, hanem minden olyan esetben meg kell felelnie a fenntartónak/intézménynek miniszternek (kell a miniszter szakvéleménye), amikor a nyilvántartási adatokban változás következik be. (Ilyen adat pl. az intézményvezető neve vagy a jogszabályváltozás miatt szükséges változtatások )

– Ha az intézményt a Kormányhivatal törli a nyilvántartásból, az az intézmény azonnali bezárását jelenti – a tanköteles tanulók vonatkozásában pedig a Kormányhivatal kijelöli azt az iskolát/iskolákat, amelyek a tanulók felvételét nem utasíthatják el.

Gondoljunk bele mit jelent ez az egyén, a tanulók, az iskolaközösség, a pedagógusok, családok szempontjából???

Feltételezhetően az is az eddiginél nagyobb lehetőséget ad  az iskolák megszüntetésére, hogy a működési engedély módosítását márciustól nem a járási hivataltól, hanem egy központibb helyen, a „nagy” kormányhivatalok kell kérvényezni.

Itt is érvényesül az oktatási kormányzat  általános törekvése: minél központosítottabb a döntés, annál jobban irányítható.

2020. 1. 15.