Home HírekHírek Miniszteri meghallgatások a Kulturális Bizottságban

Miniszteri meghallgatások a Kulturális Bizottságban

2019-12-18

Az év zárásaként szeretnénk közzétenni a jegyzőkönyvet a köznevelésért és a szakképzésért felelős minisztereknek a Parlament  Kulturális Bizottságában történt november végi meghallgatásáról. Nem azért, mert ebből új információhoz lehet jutni (bár vannak benne tények és számok), inkább azért, mert jól jellemzi, mennyire veszik a kormánytagok komolyan bármely grémiumnak az ellenőrző szerepét. Elolvasni hosszú – de kiemeltünk néhány érdekességet és idézetet.

A jegyzőkönyv itt olvasható.

Néhány „érdekesség”:

  • A minisztereknek együttes időkeretük volt a beszámolóra és a válaszokra, amelyek nagy részét elhasználták a beszámolóra. Kásler Miklósnak az összes kérdés megválaszolására összesen 7 perce maradt.
  • A maradék kérdéseket írásban fel lehetett tenni. Elvileg erre válaszolni kell – ez eddig még nem történt meg.
  • Palkovics Lászlóhoz összesen egy képviselőtől – a Jobbikos Ander Balázstól – érkezett kifejezetten a szakképzéssel kapcsolatos kérdés.

Néhány idézet Kásler Miklóstól:

(Annak a kérésnek az elhárítására, hogy jöjjön el máskor is a bizottságba):
„ha bármelyik képviselőnek van használható javaslata és ötlete, keressen meg. … bármikor, reggel, délben, este, földön, vízen, levegőben várom önöket szeretettel”

„én minden pedagógus-szakszervezettel leültem … végighallgattuk a vitát a heti óraszámról… Én magamban arra gondoltam, hogy én olyan világból jöttem, ahol egy ember egy nap alatt dolgozik nagyon gyakran egy héten akár kétszer-háromszor 23 vagy 24 órát, pici szünetekkel. Tehát az esetlegességre szeretném felhívni a figyelmet.”

„Éhbérek a kultúrában, tetszett említeni. Ez nagyon relatív, hogy mikor éhezik az ember és mennyiben. És hogy mire éhezik, a töltöttkáposztára vagy a kultúra különböző értékeire”

” A NAT-ot kérdezte, hogy tartható-e. Az anyag kormány előtt van, én úgy gondolom, hogy tartható, tehát minden, de minden együtt van. Mondhatom, hogy rendkívül alapos, rendkívül átgondolt, értékorientált, nyugodtan mondhatom. … görög-római kultúra, minden nemzetnek .. a hozott értékei és a keresztény szintézis. …amellett a legkorszerűbb természettudományos ismeretek, amellett a legkorszerűbb, akár digitális technikák. Én azt hiszem, ez az anyag teljesen rendben van.”

„A pedagógusfizetésekről beszéljünk máskor.”

 

Összeállította: Juhász Ágnes