Home HírekHírek A PSZ felmérése a pedagógusok munkaterheléséről

A PSZ felmérése a pedagógusok munkaterheléséről

2019-12-05

A Pedagógusok Szakszervezete felmérést készített a tanárok munkaterheléséről. Utoljára 2008-ban a TÁRKI-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. végzett kutatást a témában. A kutatásról megjelent tanulmánykötet (Fazekas Elek -Totyik Tamás: Pedagógusok munka- és munkaidő-terhelésének kutatása) itt olvasható: /userfiles/szoveg/fajlok/kutatasi_konyv.pdf.

Felmérésükben igyekeztek minden olyan munkaterhelést is figyelembe venni, amelyek a nemzetközi mérésekben nem jelennek meg (más országokban nem releváns), illetve a hazai jogszabályok előírják azok végrehajtását.  A kérdőív 47 kérdésére 4643-an válaszoltak, ebből 4281 volt érvényes.

A kutatás a teljesség igénye nélkül készült, mivel a PSZ nem rendelkezik akkora apparátussal, kutatói hálózattal, hogy a pedagógustársadalom szociológiai szerkezetének megfelelően, célzottan keressen meg 3-4000 pedagógust.

A  TÁRKI-TUDOK kutatás óta eltelt tizenegy év alatt a jogszabályi környezet gyökeresen átalakult a közoktatásban, teljesen megváltozott a munkaidőkeretek számítása, emelkedtek az óraszámok, új alaptantervet vezettek be, amely megemelte a tanulók óraszámát és ezzel az ellátandó feladatokat is. A pedagógustársadalomban nagyon komoly feszültségek halmozódtak fel a bérek értékének elvesztése és a pedagógusok által egyre nehezebben megélt munkateher-növekedés miatt.