Home Hírek Mégiscsak lesz „önkéntes” 0. évfolyam

Mégiscsak lesz „önkéntes” 0. évfolyam

2019-11-13

Egy előadásból kiderült, hogy a szigorúan titkos NAT mégiscsak tartalmazza majd az „iskolaéretleneknek” szánt  0.  – hivatalos nevén felkészítő – évfolyamot, annak ellenére, hogy tavaly hivatalosan kijelentették, hogy nem lesz ilyen.

2018 őszén vitára bocsátották a  NAT tervezetét. A vitában a CKP mellett több érintett szervezet, például a Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete, a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztálya elfogadhatatlannak nevezte, hogy az óvoda-iskola átmenet problémáit a „lemaradó”, 6 évesen még nem iskolaérett gyermekek számára szervezett felkészítő évfolyammal oldják meg. A szervezetek az elképzelést szakmaiatlan, életidegen, a gyermekek érdekeit messze figyelmen kívül hagyó elképzelésnek tekintették, és helyette az óvodában maradás lehetőségét támogatták. A kritikák szerint a gyermekek egy részét a többiektől elválasztó, őket stigmatizáló megoldás – amellett, hogy a „felkészítést” is kevésbé szolgálja, mint az óvodában maradás – az amúgyis szegregáló magyar közoktatásba egy újabb szegregációs, szétválasztó megoldást vezetne be.

A CKP-nak küldött kritikára kapott hivatalos válasz szerint a NAT-ban nem fog szerepelni a felkészítő évfolyam.

A NAT-ot azóta átdolgozták, és a szigorú titoktartás mellett is kiszivárgott a hír, hogy abban ez az általunk elítélt megoldás mégiscsak szerepel. Ezt megerősítette a Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter november 7-én Hajdúszoboszlón tartott előadásának egy diája is.

A megoldásnak „megágyazott” a köznevelési törvény módosítása azzal, hogy minden szakmai és civil tiltakozás ellenére megnehezítette a 6 éves kor utáni óvodában maradást. A megnehezített lehetőség igénybe vételét szabályozó rendelet még nem jelent meg – feltételezhetően azért, hogy már szerepelhessen benne a felkészítő évfolyam választásának lehetősége.

A felkészítő évfolyammal kapcsolatos aktuális szakmai álláspontot tükrözi Bakonyi Anna Az elhíresült 0. évfolyam c. cikke.