Home Kiemelt témákTankönyv Franciatanárok állásfoglalása a nyelvkönyvválasztás megtiltásáról

Franciatanárok állásfoglalása a nyelvkönyvválasztás megtiltásáról

2019-04-15

A Franciatanárok Magyarországi Egyesülete 2019. április 13-i közgyűlésén az alábbi állásfoglalást fogadta el.

A 2019/20. tanévre vonatkozó tankönyvjegyzék a korábbinál is nehezebb helyzetbe hozta a francia nyelvet a közoktatásban tanító tanárokat: a következő tanévben egyetlen sorozatot, a France-Euro-Express köteteit használhatják, az immár negyedszázados, szakmailag túlhaladott, a diákok érdeklődésének fölkeltésére, motivációjuk fenntartására alig-alig alkalmas tankönyvet.

A legfrissebb korlátozás a Quartier Libre licenc sorozatot érinti. Ez a tankönyv sem mentes a súlyos hibáktól, de létével legalább a választás minimális lehetőségét biztosította a kollégák számára.

A napokban küldött központi iránymutatás az ingyenesség vívmányára hivatkozva kifejezetten megtiltja az intézményvezetőknek, hogy a jegyzékben nem szereplő könyvekből – a szülők beleegyezésének birtokában – szabadon választhassanak az iskolák.

Ezt az intézkedést a Franciatanárok Magyarországi Egyesülete öncsonkításnak, a színvonalas szakmai munka legfőbb akadályának tartja, annál is inkább, mert léteznek a piacon olyan itthoni francia nyelvkönyvsorozatok, amelyek kifejezetten a középiskolás korosztály számára készültek.

A Műszaki Könyvkiadó Talents című kötete nagy érdeklődésre tart számot, a kollégák ismerik és szívesen tanítanak/tanítanának vele. A Lexika könyvkiadó Le Nouvel Allons-y nevű sorozata is szóba jöhetne a kínálat bővítése szempontjából. Ezek újonnan készült, kipróbált és a kollégák által, a képzéseink során megismert tananyagok.
Van tehát választék!

Ehhez azonban a tankönyvellátás felelős tisztségviselőinek át kellene értékelniük a tankönyvjegyzékbe kerülés gyakorlatát. Akkor, amikor a nyelvtanulás fejlesztése mindennapos téma és sürgető feladat, nem vesztegethetünk el egyetlen évet sem.

Azt kívánjuk tehát, hogy már a 2019/20. tanévre vonatkozó rendelkezés újraszabályozásával vessenek véget az értelmetlen
uniformizálásnak!

Azt javasoljuk, hogy a tankönyvi kínálat bővüljön ki a fenti két tankönyvsorozattal.

Egyben fölajánljuk az Egyesület szakmai közreműködését a tankönyvjegyzékre kerüléssel, illetve új tankönyvsorozatok megrendelésével kapcsolatos döntési folyamatokban.

Budapest, 2019. április 13.

A Franciatanárok Magyarországi Egyesülete közgyűlése