Home Kiemelt témákTankönyv Tankönyvhelyzet 2019 február

Tankönyvhelyzet 2019 február

2019-02-02

Hamarosan elkezdődik a tankönyvrendelés. Mint arról már beszámoltunk, idén már csak elvétve szerepelnek a tankönyvjegyzéken nem állami kiadványok. Szülői és a tankönyvkiadói tagszervezeteink akcióit és a tanárnak, diáknak megfelelő tankönyvek használatát híradásokkal, szakmai információkkal is szeretnénk segíteni.

A Szülői Hang Közösség Kiáltványt fogalmazott meg januárban.  Híreket, információkat juttatnak el a honlapjukon és a közösségi médián keresztül ebben témában, a #mentsukmegagyermekeinktankonyveit hasteget használva. A kampány célja az, hogy a szülők olyan tankönyvet rendeljenek, amit a tanár az adott osztálynak a legjobbnak tart. Eddig 655 településről 2871 csatlakozó regisztrált. A kiáltványuk nem csak a szülőket,tanárokat érte el, hanem felkeltette a sajtó érdeklődését is. Számtalan riport, interjú foglalkozott a tankönyvekkel kapcsolatos problémákkal. A médiamegjelenéseket itt követhetik.

A Mentsük meg a gyermekeink tankönyveit akció kommentek, kérdések és válaszok sokaságát váltotta ki. A leggyakoribb kérdésekre összegyűjtötték a válaszokat.

Az akciójukat támogatja a TANOSZ, a Tankönyvesek Országos Szövetsége. Honlapjukon ők is folyamatosan hírt adnak a tankönyvekkel kapcsolatos történésekről . Véleményük szerint szeptembertől 3,5 millió tankönyv tűnhet el az iskolákból. A cikkben megszólalt az Osztályfőnökök Egyesületének elnöke, Szekszárdi Júlia is.

A tankönyvekben megjelenő kormánypropagandával már a CCN is foglalkozott. A CNN anyagáról több hazai oldal is beszámolt itt, itt és itt.