Home HírekHírek Csákó Mihályra emlékezünk

Csákó Mihályra emlékezünk

2019-02-01

Január 10-én hosszan tartó betegség után elhunyt Csákó Mihály. Temetése február 7-én csütörtökön fél 10-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz termében.

Misi csodálatos, lelkes ember volt. Az oktatásszociológia és az ifjúságkutatás vezető szaktekintélyeként is egyenrangúként kezelt mindenkit a civil szervezetekben. Sokat dolgozott annak idején az Agórában, aztán a CKP-ban, a Független Diákparlamentben. Nagyon fog hiányozni.

A Független Diákparlamentet létrehozó Gyetvai Viktor így emlékezett meg róla: „Misi – ahogyan mindenki ismerte – bármikor is találkoztunk, tizenéveseket megszégyenítő lelki frissességgel lépett be a terembe, szinte elvegyült a sok fiatal között. Végtelen tapasztalata mellett mindig tisztelettel és elismerő mosollyal hallgatta végig az ifjakat, zöldfülűségünk és naivitásunk ellenére ő mindig meglátta bennünk a jó szándékot és a tenni akarást. Amikor nagy ritkán végre ő is megszólalt, mindenki elcsendesedett, és nem hiába: tudta, hogy mikor és milyen építő gondolatokra van szükség, ha elakadunk egy parttalan vitában, vagy éppen egy világmegváltó gondolatot elfelejtünk racionális alapokra helyezni.”

Csákó Mihály a magyar szociológia kiemelkedő személyisége volt, az ELTE Szociológiai Intézet (a későbbi Társadalomtudományi Kar) igazgatójaként, a Magyar Szociológiai Társaság elnökeként is működött. Alapította és hosszú éveken át vezette az ELTE TÁTK oktatásszociológiai szakirányt, az ELTE TÁTK Oktatás és Ifjúságszociológiai és Továbbképző Központot, az MTA oktatásszociológiai albizottságát. A Tudományos dolgozók szakszervezeti mozgalmának szervezőjeként az 1989/90-es rendszerváltás idején széles körben ismertté vált.