Home Kiemelt témákTankönyv A tankönyvcsata végjátéka? Cinikus rendeletmódosítás és szülői akció

A tankönyvcsata végjátéka? Cinikus rendeletmódosítás és szülői akció

2019-01-13

Mint korábban beszámoltunk róla, a magánkiadók tankönyveinek engedélye speciális esetektől eltekintve 2018-ban lejárt, a meghosszabbításukra tett erőfeszítések nem jártak eredménnyel. A tankönyvrendelet december 27-i módosítása a hosszabbítás jogi lehetőségét is elveszi, a tankönyvjegyzékre pedig tantárgyanként csak két tankönyv felvételét engedélyezi. A Szülői Hang közösség aktivista mozgalmat hirdetett meg Mentsük meg a gyermekeink tankönyveit! címmel.

A Kormány 308/2018. (XII. 27.) rendelete Egyes oktatási és kulturális tárgyú kormányrendeletek módosításáról többek között A nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról, valamint a tankönyvellátásban közreműködők kijelöléséről szóló 501/2013. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról rendelkezik.

Mint a TANOSZ közleménye rámutat, ezen módosítások alapján

  • a tankönyvi engedélyek meghosszabbítása az állami tankönyveken kívül kizárólag szakképzési, SNI és nemzetiségi tankönyvek esetén lesz lehetséges
  • az engedéllyel rendelkező tankönyvek sem kerülhetnek fel az aktuális tankönyvjegyzékre, ha azon már van 2 darab tankönyv az adott tantárgyból az adott évfolyamra és kerettantervre.

Utóbbi intézkedés azt is megakadályozza, hogy azok a tankönyvek, amelyeknek engedélyét a bíróság ítélete alapján meg kellett hosszabbítani, jegyzékre kerüljenek és rendelhetők legyenek.

Mindezek alapján nemcsak hogy nem lehetnek ingyenesek a magánkiadók tankönyvei, de általában nem is nevezhetők majd tankönyveknek,mivel nem estek át újból a minősítési eljáráson, így nem kerülhetnek fel a tankönyvjegyzékre.

Tették mindezt annak ellenére, hogy a magánkiadók egyes tankönyveit a tanárok és a szülők is nagyra értékelik, az állami tankönyvek minőségével pedig rengetegszer elégedetlenek.

A rendelet intézkedik a digitális tananyag jóváhagyásának szabályairól is. Nem világos, pontosan hogyan kell értelmezni azt a rendelkezést, hogy a digitális tananyag jóváhagyására a könyv tankönyvvé nyilvánítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

A Szülői Hang közösség akciót indított annak érdekében, hogy valamilyen módon használni lehessen a már bevált nem állami tankönyveket. Kiáltványuk itt olvasható, és csatlakozni is ezen a linken lehet – magánszemélyként vagy szervezetként. Az akcióhoz a CKP is csatlakozott.

A Szülői Hang kiáltványához készített háttéranyag, illetve a Gyakori kérdésekre adott válaszok szakszerűen és érthetően foglalják össze a tankönyvekkel kapcsolatos tudnivalókat, adnak választ a felmerülő kérdésekre.

A korábbi évekhez hasonlóan  várhatóan február elején – amikorra talán tisztábban lesz látható a helyzet és a TANOSZ is választ kap kérdéseire – a Civil Közoktatási Platform is részletes anyagot állít össze arról, hogy a rendelet milyen következménnyel jár és milyen „kármentő” lehetőségek állnak az iskolák, a  tanárok és a szülők rendelkezésére.

Korábbi cikkeink a témában:

Hazugságok és kérdések. Miért kell szabad tankönyvpiac?

Hiába erőltetik, egyre kevesebben rendelnek állami tankönyveket

Egy tankönyv-politikai fejezet a NER történetéből

A tanárok ítélete az állami tankönyvekről

Szülői vélemény a tankönyvtémában