Home HírekHírek Országgyűlés előtt az Oktatási minimum

Országgyűlés előtt az Oktatási minimum

2018-10-25
Harmincnyolc ellenzéki képviselő határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek az Oktatási  Minimum Programról. A javaslat alapja az a civil szervetek közreműködésével készített dokumentum, amelyet februárban kilenc ellenzéki párt aláírt.
A közös oktatási minimum kidolgozását, a kormányzati ciklusokon átívelő oktatáspolitika kialakításának érdekében, a Tanítanék Mozgalom képviselői kezdeményezték. A három hónapig tartó tárgyalássorozat tíz párt oktatáspolitikusai és szakértői, valamint a Tanítanék és az Oktatói Hálózat aktivistáinak közreműködésével zajlott. A dokumentum kidolgozása során a CKP Kockás könyvét, azonnali intézkedésekre vonatkozó anyagát és a CKP szervezésében, a pártok részvételével zajló beszélgetéssorozat tapasztalatait is felhasználták. A dokumentumot aláíró 9 párt: DK, Együtt, Liberálisok, LMP, MOMA, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Új Kezdet. A Jobbik, bár szakértője révén részt vett a tárgyalásokon, végül több, korábban egyeztetett sarkalatos pont elhagyásához kötötte a dokumentum elfogadását, s azt végül nem írta alá.
Az eredeti dokumentum itt érhető el.
Fontos lenne, hogy minél többen megismerjék az ebben a dokumentumban foglaltakat, amely referenciaanyagként szolgálhat oktatási ügyekben mind a pártok, mind a szakmai szervezetek, mind a pedagógusok számára.
A CKP honlapján hat témakörre bontva részletesen bemutattuk az Oktatási minimumot. A tárgyalt témakörök:
  • A központosítás megszüntetése, az autonómia helyreállítása
  • Esélyegyenlőség és méltányosság
  • Szakképzés és felnőttképzés
  • Társadalmi és szakmai egyeztetés, demokratikus működés
  • Finanszírozás
  • Az oktatás minősége. Pedagóguspolitika