Home HírekHírek Kilenc párt aláírta az Oktatási Minimumot!

Kilenc párt aláírta az Oktatási Minimumot!

2018-02-06

Tegnap kilenc ellenzéki párt ­– a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Lehet Más a Politika, a Liberálisok, a Magyar Szocialista Párt,  a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum, a Párbeszéd és az Új Kezdet – aláírta a Tanítanék Mozgalom és az Oktatói Hálózat közvetítésével megalkotott Oktatási Minimumot.

Ebben a 25 oldalas dokumentumban összeszedték azokat a javaslatokat, amelyek teljesítését kormányra kerülése esetén mindegyik párt vállalni tudja.

Az aláírásról és a sajtótájékoztatóról, az Oktatási Minimum létrejöttének jelentőségéről részletes tájékoztató olvasható itt; a dokumentumban foglaltak összefoglalása itt olvasható.

A tegnapi aláírás egy három hónapos folyamat záróaktusa. E három hónapban párhuzamosan folyt a Tanítanék és az OH szervezésében a pártok által elfogadható közös elképzelések egyeztetése és a CKP szervezésében, szakértők és a közönség bevonásával a pártok oktatási elképzeléseinek bemutatása. A pártok fórumán látható egyetértés, és a pártok és a CKP elképzeléseinek összecsengése reményt keltett, hogy a pártok meg tudnak majd egyezni az oktatási minimumban.

Az oktatási minimum tárgyalásokban és a pártok fórumán a Jobbik is részt vett, és elképzelései nem tértek el a többi pártétól. A minimumot azonban végül egy, a pártok között az értékrendjük eltéréséből következő kérdésben  fennálló nézetkülönbség miatt nem írták alá.

A Civil Közoktatási Platform üdvözli a dokumentum létrejöttét. A következőkben feladatunk a pártok elképzeléseinek, a vállalt minimumnak az elemzése – annak megfelelően, amit a dokumentumban és a pártok utolsó rendezvényén a társadalmi és szakmai egyeztetés szerepéről leírtak, elmondtak.

Fontos feladataink lesznek a kommunikáció terén is: be kell mutatnunk – a Kockás könyv alcímét megerősítve –, hogy Van kiút az oktatási katasztrófából.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA