Home HírekHírek Szülői konzultáció

Szülői konzultáció

2018-01-20

Csak kifáraszt, de nem nevel önállóságra az iskola!

A Szülői Hang Közösség összegezte az általa kezdeményezett Szülői konzultációs  kérdőívek első 5000 résztvevőjének véleményét. Ahogy írják, a "részeredmények lesújtó képet mutatnak: a szülők 82,9% szerint a gyermekek túlterheltsége olyan nagy mértékű, hogy a gyermekeknek nem jut kellő idejük az életkoruknak megfelelő játékra, sportra, családi és szabadidős programra. A tanulással töltött idő többsége öröm nélküli, a gyerekek elvesztették érdeklődésüket: az esetek kb. kétharmadában (64,3%) az iskolai idő túlnyomó része érdeklődés és öröm nélkül telik. Mindeközben pedig az iskola nem neveli önállóságra, önálló gondolkodásra, véleménynyilvánításra és felelős döntéshozatalra; a válaszdók 64,6%-a ebből a szempontból 1-esre vagy 2-esre értékelte az oktatási rendszer teljesítményét. Ismertetjük az ezzel kapcsolatos számszerű szülői eredményeket, melyekből fény derül az egyes iskolatípusok és fenntartók közötti különbségekre is".

Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivője szerint ezek a "szülői vélemények-tapasztalatok egybevágnak az oktatási terület egyéb szereplőinek korábbi, jövőre vonatkozó jelzéseivel, álláspontjával". 

A szülői konzultáció továbbra is nyitva áll és lehetőséget teremt arra, hogy a szülők hallassák a hangjukat. Amint mondják: a "Szülői Hang Közösség célja az, hogy minél szélesebb körben megismerje a szülői véleményeket az elmúlt nyolc év mérlegéről az oktatás terén. Gondolkodjunk közösen a választásokra készülve, és cselekedjünk felelősségteljesen, hogy gyermekeinknek jobb oktatást teremthessünk.