Home HírekHírek Sikeres az iskolád? Pénzt is nyertél a fejlesztésekre? A pápai tankerületben ezért még megkaphatod a magadét…

Sikeres az iskolád? Pénzt is nyertél a fejlesztésekre? A pápai tankerületben ezért még megkaphatod a magadét…

2018-01-16

December 8-án a tankerületi vezető és hat munkatársa váratlanul megjelent a somlóvásárhelyi iskolában: az intézményvezetőt elszigetelték, nem beszélhetett kollégáival, több órán át pszichikai nyomásnak tették ki, mígnem „önként” aláírta lemondását, és „beleegyezett” abba is, hogy áthelyezzék egy másik intézménybe. A méltánytalan és jogtalan eljárásnak „köszönhetően” Martonné Vathy Hedvig a nap végére idegösszeroppanást kapott. 


Martonné Vathy Hedvig több mint harminc évet dolgozott a somlóvásárhelyi iskolában, és 10 óta vezette az intézményt. Kezdeményezésére az elmúlt években bevezették a KIP módszert, informatikai fejlesztéseket valósítottak meg, a katolikus plébánián tanodát működtetnek. A sikeres pedagógiai gyakorlatot két dolog is bizonyította: a környékbeli pedagógusok szakmai tapasztalatcserére mentek az intézménybe, de ami fontosabb: a többszörösen halmozottan hátrányos helyzetű diákok többsége továbbtanult, érettségit tett. Újabb elképzelései is voltak az intézményvezetőnek és a tantestületnek: iskolarádió beindítása, az iskolaújság fejlesztésére és sok egyéb mellett egy ökokert létesítésére. Több szakkör, klub, sportrendezvény, a környező kistelepülések oktatási intézményeivel való testvériskolai kapcsolat építése is szerepelt a pályázatokban, amit egy külső pályázatíró céggel közösen írtak meg.

Minderről a tankerület vezetője is tudott, hiszen aláírta a pályázatot. A bajok akkor kezdődtek, amikor az iskola megnyerte a pályázatokat. Egyházi Andrea, a pápai tankerület igazgatója először is berendelte az intézményvezetőt, és olyasmiket kért rajta számon, amiben nem is mulasztott. Ezt követően december 8-án a tankerületi vezető és hat munkatársa váratlanul megjelent a somlóvásárhelyi iskolában: az intézményvezetőt elszigetelték, nem beszélhetett kollégáival, több órán át pszichikai nyomásnak tették ki, mígnem „önként” aláírta lemondását, és „beleegyezett” abba is, hogy áthelyezzék egy másik intézménybe. A méltánytalan és jogtalan eljárásnak „köszönhetően” Martonné Vathy Hedvig a nap végére idegösszeroppanást kapott.  A tankerület vezetője még aznap megbízta egy közeli község tanítóját az iskola vezetésével. Pár nappal később a rendkívüli nevelőtestületi értekezleten a nevelőtestületet is presszionálták, de a döntő többség így is elutasította az új intézményvezető személyét. A nevelőtestületnek véleményezési joga van az új vezető kinevezése előtt, ám a tankerületi vezetőnek nincs joga kinevezni az új intézményvezetőt, mivel az a jogszabály szerint a miniszter jogköre. A személyi dúlás után még egy pénzügyi manővert is végrehajtott a pápai tankerületvezető: a somlóvásárhelyi iskola pályázati pénzeinek legnagyobb tételét – minden magyarázat nélkül – átcsoportosította egy másik intézményhez. A központosított oktatásirányításban a pályázati pénz is a tankerület kasszájába folyik be, az intézményeknek nincs önálló költségvetésük – de az ilyen eljárás akkor is méltánytalan, sőt nagy valószínűséggel jogtalan is.

Felhasznált forrás: URL: https://24.hu/belfold/2018/01/11/160-milliot-szerzett-az-iskolajanak-megis-mennie-kellett/ Utolsó letöltés: 2018. január 16.