Home HírekHírek áció-ráció-demonstráció: Ne menj suliba január 19-én!

áció-ráció-demonstráció: Ne menj suliba január 19-én!

2018-01-16
A szokatlan akciót kezdeményező diákok természetesen nem valamiféle közönséges lógásra bíztatnak, éppen ellenkezőleg: azt javasolják, hogy az iskolából távolmaradók önszerveződő csoportokban üljenek össze, és magáról az iskolaügyről, az oktatás problémáiról, a diákok előtt álló lehetőségekről, saját jövőjükről beszélgessenek.  Akik pedig megtehetik, menjenek pénteken délután 4 órára a Parlament elé, hogy immár tömegesen is demonstrálják: a diákok változást követelnek. Az esemény Facebook oldala alapján a gyülekezés helyszíne a Kossuth tér – Alkotmány utca sarka.
 

FONTOS: Az akciót, akárcsak a demonstrációt diákok találták ki, diákok szervezik, annak minden eleméről maguk döntenek, a felszólalók is elsősorban ők lesznek.  Az akció céljaival a CKP-tag diákszervezetek egyetértenek: a Független Diákparlament segítséget nyújt a szervezés során, tagjai részt vesznek az akciókban, de a főszervező nem az FDP, hanem szervezeteken kívül álló diákok. A szervezők várják a szülőket, tanárokat, a társadalom minden tagját.

Az akcióról bővebben

A diákok összességében azt szeretnék felmutatni, hogy képesek közösen végiggondolni az iskola és a tanulás jelenlegi problémáit, tudnak konstruktívan gondolkodni, önálló elképzeléseket felsorakoztatni saját tanulásuk hatékonyabbá és eredményesebbé tételéről, és ezeket érvényesíteni is szeretnék. Tudják, hogy léteznek alternatívák, vannak működőképes megoldások, amelyek diákbarát oktatási rendszert eredményeznek. Céljaikról egy rövid videót is készítettek. 

A szervezők úgy gondolják, ha a tanuló 19-én nem megy iskolába, azzal kifejezi egyetértését az esemény céljaival és legfőbb elvével: az iskolarendszer, az iskolai oktatás sürgős változtatásra szorul. Fontosnak tartják: bárhogy is döntsön a diák a távolmaradásról, az az ő döntése legyen, ne a szüleié vagy a tanáraié. A délutáni demonstráció alkalmával 12 pontban összegzik majd, hogy mit várnak a diákok az oktatási rendszer irányítóitól. A 12 pontot már a tüntetés előtt közzéteszik, így a diákok eldönthetik, egyetértenek-e velük, és eljönnek a demonstrációra vagy sem.

A CKP szülői szervezetei arra kérik a szülőket, támogassák gyermekeiket, ha részt akarnak venni az akcióban: fontos, hogy gyermekeink minél korábban megtanulják, hogyan lehet megosztani egymással a véleményüket demokratikus keretek között, illetve hogyan állhatnak ki jól felfogott, közös érdekeikért.
 
Kiskorú tanulók esetén – természetesen – a szülőknek feltétlenül tudniuk kell róla, ha gyermekük nem megy iskolába, sőt: az iskola házirendjének megfelelő formában gyermekük hiányzását is ők jogosultak igazolni.
 
Az akcióval kapcsolatban megfogalmazott Szülői Összefogás állásfoglalását itt, a Szülői Hangét itt olvashatják.
 

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő Mi van, ha a gyerek tüntetni akar? című írásában segít eligazodni a szülőknek –  egyben a tanároknak és diákoknak is – a kapcsolódó jogi kérdésekben.

A TASZ Kérdések és válaszok tiltakozó diákoknak, szüleiknek és tanáraiknak címmel állított össze jogi útmutatót.