Home HírekHírek Középiskolás fiatalok politikai szocializációja

Középiskolás fiatalok politikai szocializációja

2017-11-30

Csákó Mihály a CKP 2017 november 26-i Plenáris ülése előtt bemutatta az Iskola és társadalom 2017 kutatást. A téma a középiskolás fiatalok politikai szocializációjának állapota volt. A kutatás a 2005-ben (az azóta elhunyt kiváló szociológussal, Szabó Ildikóval közösen) elkezdett, és 2008-ban megismételt vizsgálatsorozat folytatása. A korábban használt kérdőívhez hasonló eszközzel, 1000 fős reprezentatív mintán begyűjtött adatok lehetőséget adnak az ifjúság politikai szocializációjának összevetésére, illetve bizonyos tendenciák kitapintására.

Iskola és társadalom modell

Habár a kutatási adatok feldolgozása még folyamatban van, az adatokból máris izgalmas és elgondolkodtató kép rajzolódik ki a mai fiatalok politikával kapcsolatos ismereteiről, nézetrendszeréről.

Rendkívül fontos lenne, hogy a felnőtt társadalom megismerje a középiskolás fiatalok politikai szocializáltságának jellemzőit, és az iskolák, a pedagógusok átgondolhassák kapcsolódó teendőiket. 

Gondolatébresztőül közzétesszük az Iskola és Társadalom 2017 kutatás szöveges ismertetőjét és a plenáris előtt bemutatott  prezentációt.