Home HírekHírek Gyorsjelentés a CKP: Pártok az oktatásról 1. rendezvényéről

Gyorsjelentés a CKP: Pártok az oktatásról 1. rendezvényéről

2017-11-13

A Civil Közoktatási Platform 2017. november 11-én, szombaton tartotta a választásra készülő pártok oktatáspolitikai elképzeléseivel foglalkozó tematikus rendezvénysorozatának első alkalmát Ezúttal a szükségesnek ítélt  azonnali beavatkozások, illetve a fenntartással, autonómiával kapcsolatos tervek voltak a fókuszban.

10 párt képviselői voltak jelen a megbeszélésen: Demokratikus Koalíció, Együtt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Magyar Szocialista Párt, Magyar Liberális Párt, Modern Magyarország Mozgalom Párt, Momentum, Párbeszéd, Új Kezdet Párt. A kormányzó pártok képviselői jelezték, hogy nem vesznek részt a rendezvényen.

 A pártok elképzelései karakteresen egy irányba mutatnak, és nagyon sok az egybeesés a Civil Közoktatási Platform javaslataival is.

Az azonnali intézkedések között szerepel a "tollvonással" megszüntethető, jelenleg károkozó intézkedések visszavonása, ilyen például a felvételihez kötelező nyelvvizsga, a BTMN tanulóktól megvont szóbeli értékelési lehetőség, a szakgimnáziumokban kötelezővé tett 5. érettségi tárgy, illetve a 16 óráig való benntartózkodás kötelezősége.


Fontosnak tartják a tehermentesítést és a központosítás azonnali enyhítését- szerepel a tervek között a központi kerettantervek kötelezőségének eltörlése, a tanulói és a pedagógusi óraszámok csökkentése, az intézményi autonómia biztosítása, az intézményvezetőnek juttatott szakmai, gazdálkodói és munkáltatói jogok biztosítása, a szektorsemleges finanszírozás, a tankönyvpiac felszabadítása, a szakmaszerkezeti döntések felszámolása.

Szó volt a pedagógus életpálya jelenlegi konstrukciójának kivezetéséről, a tankötelezettségi korhatár megemeléséről, illetve az oktatás finanszírozásának haladéktalan újratervezéséről, mely támogatás rövid időn belül el kell, hogy érje a GDP 6%-át.

Különösen az elmúlt 7 év után világosan látszik, hogy az autonómiának, az önrendelkezés jogának és lehetőségének mekkora a jelentősége. Egyöntetűen az az álláspont, hogy az iskolafenntartást vissza kell adni a helyi közösségeknek – de tanulva a 2010 előtti csapdahelyzetekből, a pártok is járási szintű társulásokban gondolkoznak.

Figyelembe véve az Orbán kormány intézkedései következményeképpen bekövetkezett nagyon súlyos teljesítményromlást, jóval szélesebb körben evidencia a tanszabadság biztosításának szükségessége, az előíró jellegű központosítás felszámolása. Az igazgatók, a tantestületek visszakapnák szakmai mozgásterüket – mindazon jogkörökkel tehát, ami ehhez szükséges -, és az is egy közös, bölcs felismerés, hogy a tartalomszabályozásban is elsősorban annak a lehetőségnek a megteremtésére van szükség, hogy a tanulói igények, szükségletek alapján taníthassanak a pedagógusok.

Szakértőink, Braun József és Nahalka István is értékelték a hallottakat, a részletesebb anyagot eljuttatjuk Önöknek a későbbiekben.

Örömmel üdvözöljük, hogy a pártok komolyan veszik a szakmaterülettel való egyeztetést, nagy figyelemmel fordultak a pedagógusok, a szülők, illetve a diákok részéről érkező kérdések, meglátások felé.

A következő alkalommal – melynek idejéről hamarosan hírt adunk – az Esélyegyenlőtlenség, a szakképzés és az iskolaszerkezet lesz a témánk.

Programváltozás: A 2. alkalommal a felsőoktatás és az oktatásfinanszírozás témaköre kerül sorra!