Home Vélemény Apró adalék a gyógypedagógus-hiány megoldásához

Apró adalék a gyógypedagógus-hiány megoldásához

2017-09-21

Az óvodások gyógypedagógiai, logopédiai ellátását ősztől, ahol eddig nem így történt – és például a mi kerületünkben és még sok más helyen nem így volt – a továbbiakban a KLIK fenntartású EGyMI-k átadják az önkormányzatoknak. Utóbbiak idvezült mosollyal az arcukon fogadják az ajándékot – nem juthat mindenhova stadion és kisvasút, szerényebb helyek beérik ezzel is.

1. hatás: Néhány hónapnyi ellátás biztosan  kiesik, míg az önkormányzatok a fejükhöz kapnak, megkörnyékezik a szakembereket – megtalálják, és elcsábítják, szerződést kötnek velük, pénzt facsarnak a feladatra a közkútból stb.

2. hatás: A csábítás nem lesz könnyű, mert az EGyMI alkalmazottja – hiszen szegregált intézményben dolgozik alkalmazója szerint – 20 órát köteles dolgozni, a fölött szerényen ugyan, de fizetett a túlóra. Az óvoda alkalmazottjaként 26-ot. Nem vonzó, de egyben 30 százalékos létszámhiány máris megoldódott.

3. hatás: Az EGyMI vezetője gyógypedagógusként hajlamos (gyógy)pedagógiai szempontokat érvényesíteni a fejlesztőcsoportok méretének és összetételének megállapításakor. Pl. érv, hogy a súlyosan magatartászavaros vagy a mutista gyerek egyéni fejlesztése ne négyfős csoportban (a törvény lehetővé teszi), hanem valóban egyénileg történjen – amilyen nagylelkű a törvény, ezt is megengedi. Az óvodavezető ezzel szemben jellemzően az adminisztratív szempontot érvényesíti: mi ez az ő 25 fős csoportjaikhoz képest, legyen csak  négy fő, nem gond. Nem nehéz kiszámítani, hogy ez további jelentős gyógypedagógus-létszámot tesz fölöslegessé – papíron.

4. hatás: A fejlesztő eszközök, már ahol vannak, amennyi és amilyen, de mégis, maradnak az EGyMI-knél, az önkormányzatok meg vegyenek, már ahol van miből. Közbeszerzés, pályáztatás, Tiborc és Mészáros  közös játékforgalmazó céget alapít, 2019 negyedik negyedévében megérkeznek az első szállítmányok, amelyeket 2017. dec. 31-ig kellett kifizetniük az önkormányzatoknak, biztos, ami biztos.

5. hatás…

Már hallom nyilatkozni az államtitkárt. Hadarva, magabiztosan mondja majd,  hogy már nincs gyógypedagógus-hiány, minden ellátásra szoruló gyerek megkapja az ellátást – s mi tudjuk, hogy lgefeljebb papíron.

A papír mindent elbír, a gyerek meg mindent kibír. A gyógypedagógusok meg majd egymást kérdezgetik egy zárt (hehe) vagy titkos (haha) fb-csoportban, hogy veled hogyan kötötték a szerződést, neked sincs eszközöd, kapsz cafetériát, hány település óvodájába jársz 15 forintos kilométerpénzen a saját kocsiddal?

A rencer meg maj' működik. Mert "így megy ez" – írta volt Vonnegut Drezda kapcsán.

2017. szept. 21.

                                                     Szabó Anna