Home Kiemelt témákTankönyv Tények az „ingyenes” tankönyvellátásról és az állami tankönyvekről

Tények az „ingyenes” tankönyvellátásról és az állami tankönyvekről

2017-09-18

A TANOSZ, a CKP tagszervezete állásfoglalásokat adott ki a tankönyves helyzetről  "A tankönyvek „ingyenességének” ára és következményei és  Meglepő jelenségek a tankönyvpiac szétverése után (Az állami és magánkiadók tankönyvforgalma 2014-2017)" címmel.  "A tankönyv, mint a magyar oktatás állapotának barométere (tankönyves adatok tükrében)" c. állásfoglalásuk a közeljövőben kerül nyilvánosságra.


A tankönyvek „ingyenességének” ára és következményei c. állásfoglalás azt taglalja, miért nincs értelme a rászorulők támogatásán túl évi 5-6 milliárd forintot az "ingyenes" tankönyvre fordítani,  és hogy hogyan lehetne ezt a költségvetési forrást az oktatás minőségének tényleges fejlesztésére fordítani. A Meglepő jelenségek a tankönyvpiac szétverése után (Az állami és magánkiadók tankönyvforgalma 2014-2017) c. állásfoglalás azt mutatja, hogy minden presszió ellenére az állami tankönyvekből kevesebb fogy, mint a magánkiadók idén még elérhető tankönyveiből.

Az állásfoglalások – amelyekkel a CKP egyetért – a TANOSZ honlapján érhetőek el: TANOSZ állásfoglalás 2017.08. 31.Meglepő adatok – közlemény

Az ingyeneséggel kapcsolatban fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy az ingyen kapott tankönyveket – az 1. és 2. évfolyam és a munkatankönyvek kivételével –  év végén vissza kell adni az iskolai könyvtárnak; aki tehát meg akarja azokat tartani, vagy jelölni, írni szeretne beléjük, kénytelen megvenni őket.

A CKP a tavalyi évben részletesen foglalkozott a tankönyv témakörrel. Az államosított tankönyvpiaccal kapcsolatos állítások cáfolatai – amelyet a TANOSZ anyagai csak alátámasztanak – itt olvashatók.