Home Kiemelt témákÉrettségi Szakgimnazisták figyelmébe! Jogorvoslati lehetőség az érettségi eredménye ellen

Szakgimnazisták figyelmébe! Jogorvoslati lehetőség az érettségi eredménye ellen

2017-06-21

A TASZ, a CKP és a Tanítanék "fellebbezési kisokost" állított össze azoknak, akik problémásnak, jogsértőnek találják az érettségi vizsgájukat.

A kisokos itt olvasható:

http://www.tanitanek.com/2017/06/21/fellebbezesi-kisokos-szakgimnaziumi-erettsegikhez-2017-ben/

Figyelem! Nincs sok gondolkodási idő! Az írásbeli, illetve a szóbeli részeredményének kihirdetését követő 5 (öt) napon belül lehet a fellebbezést benyújtani. (Az írásbeli vizsga eredményét a szóbeli kezdetekor hirdetik ki.)

Sok olyan információval rendelkezünk, amelyek azt mutatják, hogy a követelmények kései megjelenése a tételkészítés minőségére is hatással volt, a feladatokba, javítási útmutatókba számos hiba csúszott. A gépész érettségi botrányairól honlapunkon is beszámoltunk.

Aki jogsértőnek tartja írásbeli vagy szóbeli vizsgája értékelését, fellebbezzen ellene! Ha már minden erőfeszítésünk ellenére az eredeti elképzelések szerint tartották meg az előkészítetlen szakgimnáziumi érettségit, legalább azt szeretnénk elérni, hogy a hibás feladatok, a jogsértő értékelések ne rontsák az érettségizők továbbtanulási esélyeit.

A kisokosban példákat hoztunk olyan esetekre, amikor jogsértő lehet az érettségi értékelése — de megmutatjuk azokat a tipikus eseteket is, amikor nem járhat sikerrel a fellebbezés. Emellett szerepelnek benne a fellebbezési eljárás formai tudnivalói, lehetséges következményei is.