Home HírekHírek Átalakul a Kerekasztal – a kormányhatározat kihagyja a szakmai szervezeteket

Átalakul a Kerekasztal – a kormányhatározat kihagyja a szakmai szervezeteket

2017-06-21

Megint tökéletes az időzítés: Bár már ősszel beharangozták, és március végére már a tervezet is megvolt, a szünet elején jelent meg a Köznevelési – új nevén Köznevelés-stratégiai – kerekasztal működését szabályozó kormányhatározat, amely az Országos Köznevelési Tanács átalakítását is elrendeli.

Az időzítés azért is vérlázító, mivel így a testületek tagjainak hosszadalmas és bonyolult jelölési folyamataira nyáron kerül sor.

Természetesen nemcsak az érintettekkel való konzultációra nem került sor, hanem a lehetőségekről való tájékoztatásuk is elmaradt.

Az Egyes köznevelési szakmai testületekről szóló 1382/2017. (VI. 16.) Korm. határozat (Figyelem! A korábbiakkal ellentétben nem törvény!) rendelkezik az Országos Köznevelési Tanács (OKNT). a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal és a Nemzetiségi Tanács megalakulásáról.

A jogszabály itt olvasható (a 8940. oldaltól)

Az Országos Köznevelési Tanács javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző országos szakmai testület. A jelenlegi OKNT-vel ellentétben az újban nincs képviseletük a szülői és diákszervezeteknek – van viszont a két akadémiának és a pedagógus kanak.

Az új OKNT 17 tagja közül hatot a szakmai szervezetek, kettőt a pedagógusképző intézmények delegálnak. Ehhez regisztrálniuk kell, javaslatot kell tenniük, választaniuk kell – mindezt úgy, hogy a határozat szerint a Tanácsnak két hónap múlva már működnie kell!

A Köznevelés-stratégiai Kerekasztal javaslattevő, véleményező, stratégiai tanácsadói tevékenységet végző társadalmi konzultációs szakmai testület, amelynek öt oldala van: a kormányzati, a szakmai a fenntartói, a szakszervezeti és a diák-szülői. Felépítésében hasonlít a régi Közoktatáspolitikai Tanácsra – nagy különbség azonban, hogy a szakmai oldalon nincs képviselete a civil szakmai szervezeteknek.  A szakmai oldal ugyanis a pedagógus kar, az akadémiák, a rektori konferencia, a gyakorlóiskolák és az OKNT képviselőiből áll. Társadalmi konzultációs testület – civil szakmai szervezetek nélkül…

A szülőknek és a diákoknak elvileg van képviseletük, azonban nagy kérdés, hogy nyáron hogy tudják a szervezetek összeszedni a regisztrációhoz szükséges iskolai támogatásokat – ha egyáltalán értesülnek a lehetőségről. Mert most még az sem tudható, mi a regisztráció határideje.

A Civil Közoktatási Platform már a kerekasztal átalakításáról szóló első ötleteléskor összeállította és válasz nélkül maradt levélben Palkovics Lászlóhoz eljuttatta azokat a feltételeket, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy az új szervezetet legitimnek legyen tekinthető.

Ezek közül két feltétel teljesült: a szakképzés képviselete megoldott, és a nem hivatalos képviselőket delegálják. Nem tudhatjuk – bár abból, hogy a kormányhatározat nem utal semmi ilyesmire, sejtjhetjük -, mennyire teljesülnek az autonóm működésre és az állásfoglalások figyelembe vételének garanciáira vonatkozó feltételek. Az azonban már biztosan nem teljesül, hogy a megalakulás előtt legyen társadalmi és szakértői egyeztetés, és hogy a szakmai oldalon a civil szervezeteknek legyenek képviselőik.

A CKP állásfoglalás kíván kiadni a megjelent szabályozással kapcsolatban. Érintett szervezetei pedig várhatóan tiltakozással és tájékoztatáskéréssel fordulnak a minisztériumhoz.