Home DokumentumokCKP Vélemények Sajtóközlemény a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulókat sújtó törvénymódosításról az EMMI-ben tartott megbeszélés kapcsán

Sajtóközlemény a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulókat sújtó törvénymódosításról az EMMI-ben tartott megbeszélés kapcsán

2017-05-11

A CKP sajtóközleményt adott ki a Köznevelési törvény tanulási, magatartási,  beilleszkedési nehézséggel küzdő (BTMN) gyermekeket hátrányosan érintő módosításával kapcsolatban. A közlemény egyik apropója az, hogy egy tagszervezetünk lehetőséget kapott arra, hogy az EMMI illetékesei és a szakma képviselői előtt kifejtse egyeztetett véleményünket.  A másik pedig az, hogy az Országgyűlés Kulturális Bizottsága elutasított minden, az embertelen intézkedés megakadályozására irányuló módosító indítványt.

Közleményünkben jeleztük,  a Civil Közoktatási Platform továbbra is igyekszik felszínen tartani az „átlagtól eltérő szükségletű” gyermekek nevelésének kérdését. Május 23-án, az Állampolgári Részvétel Hetén pedig a Gödörben rendezvényt szervezünk a témában (a részletekről hamarosan tudósítunk).

Mert hisszük, hogy a problémákat csak minden oldal véleményét megismerve lehet kezelni. Mert azt szeretnénk, hogy egy gyermek se legyen vesztese ennek a helyzetnek.
A rendezvényre várjuk a döntéshozókat, tanárokat, gyógypedagógusokat, fejlesztő pedagógusokat, szülőket és mindenkitakit érint vagy érdekel a probléma. Beszéljük meg együtt, ki hogy érzi, miként lehet zökkenőmentesen, gyermekeink sérülése nélkül megoldást találni.

A sajtóközlemény:

A Civil Közoktatási Platform közleménye a kormány embertelen eljárásáról

Mint arról korábbi közleményünkben már írtunk, a Köznevelési törvény tervezett módosítása 2018-tól megszünteti azt a lehetőséget, hogy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) gyermekeket bizonyos tárgyakból felmentsék az osztályzás alól.

médiaszereplések hatására rendkívüli dolog történt: tagszervezetünk, a Csak Együtt Van Esély szülői csoport, valamint a velünk azonos állásponton levő Magyar Pedagógia Társaság Diszlexiás Szakosztálya képviselőit szakmai beszélgetésre hívták meg az EMMI-be. A beszélgetésen mások mellett részt vett Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, Czeizel Barbara miniszteri biztos és a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete képviselői.

Képviselőink azt próbálták meg (érzésük szerint részben sikerrel) érzékeltetni, hogy miközben a szakellátó rendszer deficitjeinek orvoslása érdekében számos intézkedés egyidejű bevezetése volna indokolt, a törvénytervezetben csak egy elem, a felmentés lehetőségének megszüntetése jelenik meg, ami kizárólag az erre rászoruló, legtehetetlenebb és legkiszolgáltatottabbakat, a gyermekeket sújtja.
Az indoklás – amely szerint a felmentés megvonásával jobban ösztönzik a tanulóknak a fejlesztésben való aktív részvételét – mélységesen szakmaiatlan és felelősségáthárító! Nem utal arra, hogy eközben a diagnosztizáló módszerek fejlesztésére, a korai felismerésre, a fejlesztőpedagógusok számának növelésére, a többségi pedagógusok továbbképzésére  stb. volna szükség.

A kormány újra és újra megtagadja az oktatási rendszerben felmerülő szükségletek forrásának biztosítását. Nem csupán letagadja a gyermekek sokféle, az életükre döntő hatással bíró szükségleteit, hanem a saját felelősség alóli mentesítését a jogszabályi környezet átrendezésével kívánja megoldani – több százezer gyermek kárára.

Őszinte döbbenetünkre ehhez a gyógypedagógiai szakma egyes képviselői asszisztálnak. Tőlük azt várnánk, hogy minden körülmények között azoknak a gyermekeknek az érdekeit védjét és tartsák elsősorban szem előtt, akiknek a nehézségeiről éppen ők nagyon pontos képpel rendelkeznek.

A  beszélgetés nyilvánvalóan semmilyen befolyással nincs a törvénytervezet sorsára: Az Országgyűlés Kulturális Bizottsága keddi ülésén elutasított minden, ezzel a ponttal kapcsolatos ellenzéki módosító indítványt.

A BTMN, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség létező kategória, akár tudomást veszünk róla, akár nem. A tervezet pedig  a kategóriába tartozó gyerekeket a teljes élet esélyétől fosztja meg rövidlátó módon. Élhetetlenné teszi a mindennapjaikat, derékba töri a sikeres tanulói karrierjüket, elfogadhatatlanul esélyegyenlőtlen helyzetbe hozza őket.

A Civil Közoktatási Platform továbbra is igyekszik felszínen tartani az „átlagtól eltérő szükségletű” gyermekek nevelésének kérdését.

Szakmai állásfoglalásunk hamarosan megjelenik weboldalunkon. Május 23-án, az Állampolgári Részvétel Hetén pedig szakértők, szülők, tanárok részvételével rendezvényt szervezünk a témában.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk a TASZ állásfoglalását is.