Home Kiemelt témákTankönyv Szülői vélemény a tankönyvtémában

Szülői vélemény a tankönyvtémában

2017-05-09

Lezárult a szülők körében a tankönyvválasztással kapcsolatban végzett felmérés. Érdemes megismerkedni az eredményekkel!

Mint arról korábban beszámoltunk,a Szülői Hang facebookcsoport a CKP tankönyves szakértőivel és a Tanítanék Mozgalommal együttműködve  kérdőíven tudakolta meg a szülők véleményét a tankönyvek választásáról.
A beérkezett 512 választ a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) szakértőivel közösen értékelték ki. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de a nagyon egyirányba mutató válaszok miatt az eredmények figyelemre méltóak.

A szülők meglepően nagy arányban utasítják el az állami/kísérleti tankönyveket, és elvárják, hogy az iskolában merjék megrendelni azt a tankönyvet, amit jobbnak tartanak. Bár a szülők elismerik, hogy a tankönyvrendelés elsősorban a pedagógusok kompetenciája, úgy gondolják, jobb döntés születhet a szülők bevonásával, ez azonban  jelenleg nem tipikus. A válaszoló szülők túlnyomó többsége a minőséget helyezi előtérbe az olcsósággal szemben, de mindemellett a kormányzat által emlegetett olcsóság sem igazán érzékelhető számukra. A szülők szerint a támogatást differenciáltan, a valóban rászorulók számára kellene adni.

A részletes eredményeket itt ismerheti meg.