Home Kiemelt témákÉrettségi Fontos infók a szakmai érettségiről – felvételi pontszámítás, SNI/BTMN kedvezmény

Fontos infók a szakmai érettségiről – felvételi pontszámítás, SNI/BTMN kedvezmény

2017-05-05

Végre tárgyszerű választ kaptunk az EMMI-től a szakgimnáziumi érettségivel kapcsolatos javaslatainkra. Bár semmilyen könnyítésre nem hajlandók, de legalább a többféleképpen értelmezhető jogszabályok esetén kedvező értelmezést írtak le.

(A szakgimnáziumi érettségivel kapcsolatos korábbi akcióinkról itt olvashat)

1. Felvételi pontok számítása

Ha valaki hat vagy hét tárgyból érettségizik, a felvételi pontok számításánál a magyar, történelem, matematika, idegen nyelv mellett a szakmai tárgy és a plusz tárgyak közül a jobban sikerültnek az eredményét veszik figyelembe.

2. SNI/BTMN kedvezmények

Pontosan megfogalmazták az SNI/BTM kedvezmények igénybe vételének lehetőségét.

Ezzel kapcsolatban két olyan dologra szeretnénk felhívni a figyelemet, amely a jogszabályokból nem derül ki:

– a kedvezményekről a szakértői vélemény alapján az intézményvezető dönt (tehát pl. ha a vélemény szerint segédeszköz igénybe vétele lehetséges, ő dönti el, hogy a szakmai vizsgán ez konkrétan mi lehet)

– "eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában" a BTM-esek is megkaphatják a könnyítéseket (nyilván a szakvéleményükben foglalt javaslatoknak megfelelően) – erről a levél 3. oldal utolsó bekezdése szól, átnyúlva a 4. oldalra.

A levelet itt, az SNI könnyítésekkel kapcsolatos korábbi OH állásfoglalást itt lehet elérni.

A CKP felajánlja, hogy ha valakinek még így is problémát okoz a lehetőségek értelmezése, vagy nem ért egyet az intézményvezető értelmezésével, leírjuk a szerintünk helyes értelmezést.

A kérdést küldje el a civilkozoktatas@gmail.com címre, vagy a CKP Facebook oldalára!

A levélre adott válaszunkkal – benne a javaslatok elutasítása érveinek kritikájával és a jövőre vonatkozó, meg nem válaszolt javaslataink megismétlésével – hamarosan jelentkezünk.