Home Kiemelt témákÉrettségi Hiába a 3000 aláírás, az EMMI nem segít a szakgimnazistáknak

Hiába a 3000 aláírás, az EMMI nem segít a szakgimnazistáknak

2017-02-10

A Független Diákparlament átadta Palkovics László államtitkárnak a szakgimnazista diákok kérését támogató 2825 aláírást, a hozzájuk írt kommentekkel. Az aláírások közül 825 közvetlenül érintett, érettségi előtt álló diáktól származik. Az átadáson jelen voltak a sajtó, az aláíró diákok, a Tanítanék, a CKP, a Szülői Összefogás és a Diákszolidaritás képviselői.

Palkovics László szóban is megerősítette, amit  válaszlevelében már jelzett: az EMMI nem tekinti jogosnak és így nem kívánja teljesíteni a kérést.

Az EMMI-től kapott válasz egy ponton tekinthető pozitívnak: határozottan kijelenti, hogy a tanulási nehézséggel küzdők a részükre megítélt könnyítéseket a szakmai érettségin is igénybe vehetik. Az azonban nem látható, hogy a tantárgyi felmentést hogyan lehet igénybe venni.

A válaszlevél nem tesz említést arról, hogy

– az érettségi követelményeket csak december végén tették közzé,

– a szakmai érettségi tárgyaknak egy éve még a neve sem volt ismert,

– a szakmai és a nyelvi érettségihez nem állnak rendelkezésre a felkészülést segítő anyagok.

Azt hangsúlyozza, hogy nem történt semmilyen jogsértés, mivel a törvénybe már 2011-ben bekerült, hogy kötelező lesz valamilyen szakmai érettségi, és az érettségin megkövetelt szakmai és nyelvtudás megfelel a kerettantervben tanultaknak.

Palkovics László levelére az FDP felkérésére a CKP szakértője válaszolt.

Hangsúlyozta, hogy a levél nem a diákok kérésére  és a felvetett valódi problémákra válaszol. Felsorolta, mi minden teszi lehetetlenné, hogy a diákok fel tudjanak készülni az új követelmények szerint, és mi minden indokolja, hogy az oktatási kormányzat valamilyen módon megpróbálja enyhíteni az átgondolatlan, kései törvénykezéssel okozott kárt. Jelezte, hogy – mint hasonló esetekben az ombudsmann is hangsúlyozta – a hozott jogszabályok alapjogokat sértenek; emellett sértik a hatályos Felsőoktatási törvényt is.

A diákokat hétfőn fogadja Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Reméljük, hogy ő érzékenyebb lesz az alapjogsértésre  Palkovics Lászlónál.

A szakgimnáziumi érettségivel kapcsolatos akciókat, történéseket itt foglaltuk össze.

Székely László alapjogi biztos válaszát is várjuk a CKP beadványára.

Persze a kérdés felmerül: lesz-e hatása a jogsértő magatartás esetleges megállapításának az oktatási kormányzatra. A pillanatnyi helyzet azt mutatja, nincs kényszerítő erejú jogi eszköz megakadályozni egy ilyen óriási mértékű károkozást, megvédeni a diákok érdekeit, jogait és életesélyeit.