Home HírekHírek Félrecsúszott az oknyomozás, hazudik az Origo

Félrecsúszott az oknyomozás, hazudik az Origo

2017-02-01

Soros-pénzből szervezik a Tanítanék-tüntetést címmel jelentetett meg „leleplező” cikket az Origó. Állításukat arra alapozzák, hogy a Tanítanék – amely mozgalomként nem rendelkezhet bankszámlával – a támogatásokat az Alapítvány a Tanszabadságért bankszámlaszámára kéri, és ez az alapítvány beszámolói szerint korábban kapott Soros-támogatást.
Ha folytatták volna az oknyomozást, kideríthették volna, hogy a  támogatási időszak már lejárt, amikor a Tanítanék Mozgalom létrejött. Az Alapítvány nem költött a Tanítanékra – nem is volt erre szükség, mivel a tüntetéseken gyűjtött és a számlára beérkező összegek mindig elegendőek voltak a költségek fedezésére.

Azt is illene tudniuk (természetesen tudják is), hogy a pályázati úton elnyert támogatások nem használhatók fel tetszés szerint: meghatározott, nyilvánosan megismerhető célokra adják azokat, és felhasználásukról fillérre el kell számolni, tehát egy korábbi időszak pályázati támogatását senki sem tudja egy esetleges későbbi cél finanszírozására használni.
Az érintettek helyreigazítást kérnek, mivel tűrhetetlen, hogy hazugsággal vádolják őket, ráadásul szigorúan szabályozott kérdésekben, ráadásul nagy nyilvánosság előtt. Azonban a cikk és a közelmúltban megjelent hasonló cikkek akár büszkeséggel is tölthetnek el bennünket: ennyi szervezet, ennyi „arc” között nem találtak egyet sem, akit valódi bűnökkel tudnának megvádolni,  egyet sem, amely működése során megsértette volna Magyarország törvényeit. Jobb híján „soroshúzással” kell kiválasszák, hogy mely törvényesen működő civil szervezetek „sorosozásával” próbáljanak megfelelni magukat politikusnak mondó gazemberek elvárásainak.