Home Vélemény DE MOST TÉNYLEG…

DE MOST TÉNYLEG…

2017-01-21

Olvasom a Magyar Hírlap online cikkét, és a kommenteket.

Olvasom, szomorúan, kétségbeesve.

Mert azt értem, hogy pártállástól, politikai meggyőződéstől függhet, hogy valaki jónak tartja-e a jelenlegi oktatáspolitikai elképzeléseket, egyetért-e a szakképzés átalakításának az irányával.

Azt azonban nem hittem, hogy van érző, olvasni tudó ember, aki nem sajnálja azokat a diákokat, akik négy hónappal az érettségi előtt tudják meg az érettségi követelményeket.

De most tényleg…

ha egy oktatási kormányzat valamilyen okból meg akarja változtatni az érettségi követelményeket, de kiderül, hogy ezt nem tudja időre megtenni, miért nem lehet a változást egy-két évvel elhalasztani? És ha már nem halasztják el, miért kell azt mondani, hogy volt idő a felkészülésre, mivel a diákok tudhatták, hogy lesznek változások?

De most tényleg…

ha nem jelent problémát, hogy a tanulók és a tanárok kevéssel az érettségi előtt értesülnek a változásról, akkor miért került január 1-ével – az utolsó változtatás után 4 nappal – vissza a Köznevelési törvénybe az a 2011-ig érvényes rendelkezés, hogy lényegi változtatást csak az érettségi jelentkezést  két évvel megelőzően lehet hozni?

De most tényleg…

ellenzékinek kell lenni ahhoz, hogy ne tartsuk jónak,

  • ha az érettségi szabályok másfél éven belül négyszer változnak;
  • ha a diákok tizedikig úgy tudják, hogy szabadon választhatják meg a szakmai érettségi szintjét, aztán törvénybe kerül, hogy csak emelt szinten érettségizhetnek, majd az érettségi évében mégis megengedik a középszintű szakmai érettségit;
  • ha csak 11-edikben derül ki, egyáltalán miből kell érettségizni, és csak 12-ben az, hogy mi az a 6-8 szakmai tárgy, amelyet ehhez át kell ismételni;
  • ha sok iskolában ezeket a tárgyakat nem vagy csak nagyon „érintőlegesen” tanulták;
  • ha a teljesen új szakmai érettségi részletes követelményei csak decemberben jelennek meg, de még akkor sincsenek hozzá segédletek, gyakorló feladatok;
  • és még sorolhatnám

De most tényleg

  • mit szólt volna a kedves újságíró, újságolvasó, döntéshozó, ha annak idején az érettségi előtt pár hónappal tudja meg, hogy a történelem érettségin nem csak azt kell tudnia, amit történelemből tanult, hanem azt is, amit gazdaságföldrajzból, fizika-, zene-, művészettörténetből? Elfogadta volna azt a magyarázatot, hogy ezek kötelező tantárgyak voltak, miért nem tanulta őket annak idején?

De most tényleg…

lehet egyszerre elfogadni azt az állítást, hogy a tanárok az új érettségi követelményekhez nem igazodó tankönyvekből, saját maguk által kitalált, új típusú feladatsorokból is fel tudják készíteni a nyelvi érettségi megváltozott követelményeire a diákokat, és azt, hogy kötelező, részletezett központi tantervekre, állam által kiadott és ellenőrzött egységes tankönyvekre van szükség, mert a tanárok enélkül el lennének veszve?

De most tényleg…

honnan veszi a megkérdezett illetékes, hogy a diákok azt állítják, hogy nem foglalták jogszabályba időben, hogy  nem lesz szabadon választható az ötödik érettségi tárgy? Nem érti, nem érzi, hogy valamilyen módon segíteni kellene azoknak, akik felkészülési időt nem hagyó szabályozása miatt nem tudnak felkészülni az érettségire, és ennek egy lehetséges – bár nem mindenkinek megoldást hozó – módja az ötödik érettségi tárgy szabadon választhatósága?

De most tényleg…

hogy lehet egyszerre mondani azt, hogy a tanárok felelősek a PISA eredményekért, mert nem tudják jól felkészíteni a diákokat, és megkövetelni a diákoktól, hogy tankönyvek, gyakorló feladatok és a követelmények pontos ismerete nélkül akkor is felkészüljenek az érettségire, ha rossz a tanáruk?

De most tényleg…

mondjon már nekem valaki egyetlen indokot arra, hogy ilyen gyorsan be kellett vezetni az új típusú, kötelező szakmai érettségit (már azon kívül, hogy Parragh László kijelentette, hogy a változtatásokat akkor sem lehet elhalasztani, ha tudják, hogy előkészítetlenek)? Hiszen a szakközépiskolát végzettek iránt eddig is volt kereslet a munkaerőpiacon.

De most tényleg…

komolyan gondolja valaki, hogy aki kényszerből átbukdácsol a szakmai érettségin, az a szakmájában fog dolgozni? És ha mégis ott kényszerülne munkát keresni, lesz olyan vállalkozó, aki alkalmazza?

De most tényleg…

aki kormánypárti, az 14 éves korában pontosan tudta, mivel akar foglalkozni? És a gyereke tudja? Nem sajnálná, ha amikor már tudja, nem tanulhatná azt, amit szeretne, mert az újonnan megismert szakmai tárgyra való felkészülés mellett nem meri vállalni a felvételihez szükséges hatodik vagy hetedik tárgyból az érettségit?

De most tényleg…

gondolja át mindezt, kedves kormánypárti olvasó, és támogassa a diákok kérését! Vagy ha nem is támogatja, legalább érezzen együtt velük!

A diákok levele itt olvasható és írható alá. Érdemes elolvasni a támogatók bejegyzéseit, jajkiáltásait is – szemelvények itt.

Akit pedig a pontos tények, jogi érvek érdekelnek, olvassa el az ombudsmannak küldött beadványt.