Home Távmegoldások Osztályfőnöknek lenni (kényszerű) távoktatás idején

Osztályfőnöknek lenni (kényszerű) távoktatás idején

2020-03-29

Az OFOE cikkének másodközlése

Évekkel ezelőtt merült fel a kérdés, hogy kell-e egyáltalán osztályfőnök az iskolában, illetve épp osztályfőnök kell-e. Akkoriban arra jutottunk, hogy nem fontos, hogy egyetlen személy cipelje az egész, sok esetben elviselhetetlenül nehéz batyut az adminisztrációtól az osztályprogramok megszervezéséig, azonban egy olyan eleme van ennek a hagyományos szerepnek, amelyről azt gondoljuk, hogy nem ereszthető el, ez pedig a személyesség. És ez az online iskolában sincs másképp…

Kell valaki, akinek nevesített feladata az egyes gyerekek megismerése, fejlődésük követése, a családjukkal való folyamatos kapcsolattartás, a nehézségek és konfliktusok kezelésében történő segítségnyújtás (bár ott, ahol mentorok/patrónusok állnak a gyerekek mellett, ez a funkció is megoszlik a tanárok között). Többletlehetőség és többlet felelősség, hogy az osztályfőnök a gyerekek fejlődését egy alakuló kortárscsoporton belül kísérheti figyelemmel, s módja van ennek a csoportnak a fejlődését támogatni.

Milyen szerep hárul az osztályfőnökre a jelenlegi rendkívüli körülmények között?

Ki kell alakítani az osztállyal való folyamatos kapcsolattartás mindenki számára otthonos kereteit. Szükség van az online együttlétre, amikor a csoport tagjai örülhetnek egymásnak, amikor ki-ki megoszthatja a problémáit, kibeszélheti a félelmeit és megbeszéljük a mindenkit érintő tanulásszervezési kérdéseket. (Funkcióját tekintve akár nevezhetjük ezt „osztályfőnöki órának”.)

Az osztályfőnök sokat tehet annak érdekében, hogy az osztályban működő tanárok összehangolják az elvárásaikat, ne zúdítsanak az elviselhetőnél nagyobb terhet a tanítványaikra. Célszerű folyamatos kapcsolatot tartani az osztályban tanító tanárokkal, jelezni, ha a diákok oldaláról problémák vetődnek fel, segíteni a feszültségek megelőzésében, feloldásában.

Mindeközben a szülők is gyakrabban igénylik a pedagógusokkal való kommunikációt, az egyéni problémák megbeszélését, illetve a gyerekek feladatainak összehangolását. Bár a jelen helyzetben az összes szaktanár külön-külön is kapcsolatba kerül a gyerekekkel (fiatalabbak esetén a szülőkkel), paradox módon épp ezért nőhet meg az osztályfőnök szerepe, aki segíthet az őrületes kakofónia összehangolásában.

Ugyanabban a feszültségektől terhes világban élünk valamennyien. A pedagógus akkor tudja a legtöbbet nyújtani, ha nyitott a gyerekek, a szülők (és a kollégák) felé, bizalmat kelt és bizalmat ad, segít, ha kell, és kész az értelmes együttműködésre. Miközben ügyel a saját jóllétére, szükségleteire, határaira is.

A csoportunkat azért hoztuk létre, hogy az ötletek megosztása és a tapasztalatok megbeszélése mellett támogassuk egymást a személyes megéléseinkben is.

Ehhez kérjünk minden érintett és érdeklődő közreműködését. Kommenteljetek, illetve írjatok nekünk a következő e-mail címen: osztalyfonokok@gmail.com.

Segítsünk egymásnak!

Sok erőt kíván minden érintettnek az OFOE elnöksége