Home Kiemelt témákSztrájk, PE Alternatív továbbképzések a sztrájkhéten

Alternatív továbbképzések a sztrájkhéten

2023-01-12

Utolsó frissítés: 2023. január 17.

Kulturális intézmények, vállalatok, civil szervezetek, magánszemélyek is támogathatják az iskolai dolgozók sztrájkját és követeléseit azzal, hogy online vagy önállóan megvalósítható alternatív továbbképzéseket kínálnak nekik a sztrájk idejére.

A pedagógusok sztrájkját megkönnyíti, ha a sztrájknapokon a gyerekek, diákok nem mennek be az intézménybe. (Kivéve természetesen az ülősztrájkot, amkor a középiskolás diákok az iskolán belülről támogatják az oktatási követeléseket.) A gyerekeknek, diákoknak lehet ezeken az alkalmakon hasznos, értelmes, élvezetes, a magyar közoktatási jelenlegi állapotában hiányzó foglalkozásokat, programokat szervezni. A családoknak ezzel a kisebb gyerekek felügyelete is biztosítható.

A Civil Közoktatási Platform (CKP) az ADOM-mal, a PDSZ-szel és a Szülői Összefogással közösen vállalja, hogy összegyűjti az ilyen kezdeményezéshez csatlakozók adatait, és azt felkínálja olyan tantestületeknek, ahol szívesen igénybe vennék ezeket.

Az alternatív továbbképzések tükröt is tartanak a mai magyar közoktatásnak. Mutassuk meg, milyen a gyermekközpontú nevelés-oktatás! A szakmai együttgondolkodás egy élmény, mely feltölt és erőt ad.

A gyerekeknek és diákoknak szóló alternatív tanóra programokról önálló bejegyzésben írunk.

Hogyan lehet csatlakozni?

Az alábbi kérdőív kitöltésével jelezheti az, aki szívesen támogatná ezen formán is közoktatás követeléseit. A kérdőív csak a szervezők tájékozódását szolgálja. A kérdések is tájékozódó jellegűek, a válaszok így nem nem vállalások. A nyilvánosságra kerülő programkínálat egyeztetés után kerül a CKP honlapjára. Az egyes alternatív tanóra részletei pedig a partnerek közötti egyeztetés során alakulnak ki.

Itt jelentkezhetsz kínálattal: https://forms.gle/fbANJ66V6PvQqwji6

Kérjük, lehetőség szerint január 20-ig jelezzék a fenti adatlapon, akik kínálatot nyújtanának, hogy a hírt el tudjuk juttatni az érdeklődőknek.

Aki nem szeretné, hogy intézménye, szervezete, vállalta nyilvánosan is bekerüljön a sztrájkot támogatók, az üggyel szolidaritást vállalók névsorába, az a CKP közvetítése nélkül is megteheti ezt. Ebben az esetben közvetlenül is felvehető a kapcsolat egyes óvodákkal, iskolákkal, szülői csoportokkal.

Természetesen az is előfordulhat, és reméljük egyre nagyobb számban, hogy a helyi közösségeknek nincs szükségük közvetítésre, mert már egymásra találtak. Ők használják ezt a felhívást inspirációként!

Mivel lehet csatlakozni?

Tartalom

Az alternatív továbbképzés kezdeményezés célja, hogy a sztrájkban résztvevő iskolai dolgozók, olyan témákkal és/vagy olyan formában foglalkozzanak, amelyek érdeklik őket, és az iskolában nem jellemzően vannak jelen. Így kiemelten hasznosak a demokráciával, az emberi jogokkal, a kritikai gondolkodással kapcsolatos programok, de természetesen más tematikájú szakmai ismeretet, élményt nyújtó és/vagy fejlesztő program is megjelenhet. Néhány ötlet:

  • emberi jogok, gyermekek jogai, diákjogok, munkajog
  • demokrácia
  • esélyek, szegregáció, szelekció
  • információs műveltség, kritikai gondolkodás fejlesztésének módszertana, pl.: álhírek, forráskritika
  • vitakultúra, kommunikációs fejlesztés
  • közösségi tervezés (lehet pl.: teret, szolgáltatást, programot, költségvetést tervezni)
  • pályaorientáció
  • szülök, család szerepe, a velük való kapcsolattartás

Időpont

Alapelvként azt ajánljuk, hogy mindenki egyeztessen potenciális együttműködőivel, hogy mely napokon van a környezetében érintett óvodákban, iskolákban sztrájk. Lesznek intézmények melyek minden napon részt vesznek, lesznek amelyek bizonyos napokon. Vagyis a programot, helyszínt kínálók jelöljék be, ha több napon rugalmasan is be tudnak kapcsolódni.

A sztrájkhét kiemelt napja a 2023. január 31., így azon napon lesz feltehetően a legnagyobb igény alternatív programokra. 

Időtartam szerinti lehetőségek

  • egész nap
    • Tartalmasabb, komplexebb program valósítható meg.
  • egész délelőtt
    • Sok esetben a sztrájk délelőtt valósul meg.
  • 1-2 óra

Szervezeti keretek

Sokféleképpen lehet csatlakozni a kezdeményezéshez. Célunk, hogy összekapcsoljuk a különböző lehetőségeket nyújtó és igényeket szolgáló csoportokat. Alapvetően három mód képzelhető el

  • Egy online program (pl.: konferenciaelőadások és kérdések), amibe számos helyről bekapcsolódhatnak, kivetítve nézhetik, hallgathatják azt, majd kérdezhetnek, és utána akár helyben továbbgondolhatják a hallottakat.
  • Egy előadó/foglalkozásvezető online bekapcsolódása egy nevelőtestület sztrájkoló csoportjához ahol közösen foglalkoznak egy témával. Ezek lehetnek az iskolai munkát általánosabban érintő témakörök, de lehetnek akár helyi intézmények, egyéb szervezetek, csoportok közötti együttműködések előkészítését, megerősítését célzó műhelybeszélgetések is.
  • Egy kidolgozott, szakembereknek szóló továbbképzési anyag biztosítása, melyet a sztrájkolók csoportja önállóan feldolgozhat, alkalmazhat saját intézményére. Ez akár lehet egy-egy szakirodalmi, módszertani, oktatáspolitikai szöveg vagy videó, melyet olvasó-, tanulókörszerűen feldolgoznak.

Földrajzi kérdések

Lehetnek olyan kínálatok, ötletek, amelyek az ország bármely pontjára relevánsak, és lehetnek egy-egy településre vagy kisebb régióra felkínáltak. Ezek meghatározása fontos azok számára, akik partnereket a sztrájk idejére vagy akár későbbre is.

Nyilvánosság

A sztrájk és a 9 pont követeléseit szolgálja a tiltakozások, alternatívák nyilvánossága is. Ennek az országos médián kívül fontos szereplői a helyi hagyományos és közösségi médiás felületek is. Egy-egy ilyen alternatív továbbképzésről való tudósítás alkalom arra, hogy az oktatás ügyéről az iskolai dolgozók, a gyerekek, fiatalok és a családok problémáiról szélesebb körben beszélhessünk. Emellett szó eshet a támogató intézmény fontosságáról, küldetéséről problémáiról is, különösen, ha az kulturális, szociális vagy akár éppen egészségügyi intézmény. De természetesen, ha bármelyik fél nem szeretné a programot a sztrájk támogatásaként, egyfajta szolidaritási programként nevesíteni, azt tiszteletben kell tartani. A belső továbbképzési, közös szakmai programok nyilvánosság nélkül is tudják az ügyet szolgálni.

Azoknak, akik a nyilvánossághoz fordulnak ajánljuk a CKP honlapját. Számos információt találhatnak, amit a sajtóanyaghoz, a nyilatkozathoz felhasználhatnak. A 9 pont magyarázatán kívül ajánljuk TOK-unkat, vagyis a Tiltakozók oktatási kisszótárát.

Egyes napok programkínálata

  • 2023. január 23-31. – a kínálat beérkezése után hamarosan