Home TávmegoldásokHírek, közlemények, beszámolók Tanévkezdés 2020-2021 – rendelet, ajánlások, szakszervezeti követelések

Tanévkezdés 2020-2021 – rendelet, ajánlások, szakszervezeti követelések

2020-08-21

A karanténtanítás zárását követő két  hónapban az oktatásirányítás semmit sem tett a következő COVID-tanévre való felkészülés/felkészítés érdekében. Erről tanúskodnak az augusztus közepén megjelent dokumentumok  is.   A tanév rendjéről szóló rendelet nem különbözik a szokásostól, a járványügyi ajánlások elégtelenek és betarthatatlanok. Anyagi, személyi, módszertani segítségről nem esik szó. A szakszervezetekkel és a civilekkel nem történt egyeztetés, a szakszervezeti követeléseket nem vették figyelembe. Nézzük a részleteket!

„Kissé” megkésve jelent meg a 2020-2021-es tanév rendjét szabályozó 27/2020 (VIII.11.) EMMI  rendelet.

  • A rendeletben nincs szó arról, hogy a COVID járvány esetleges megugrásakor mi lesz, milyen forgatókönyvek jöhetnek szóba? Milyen szabályok alapján történhet az átállás a digitális munkarendre? Hogyan változtat ez a vizsgák, a felmérések rendjén stb.?
  • Nem egyértelmű, hogy a rendelet vonatkozik-e a szakképző intézményekre – hiszen a szakképzés és a köznevelés júliustól teljesen különvált.
  • A rendelet kitér a többcélú intézményekre (amelyeknek köznevelési feladatot ellátó és szakmai oktatást folytató egységei is vannak); ennek során nem veszi figyelembe, hogy az iskolatípusok elnevezése július elsejével megváltozott. A rendelet a szakképzést folytató intézményekre „szakképző iskola” néven hivatkozik, holott július 1-től ez az elnevezés az érettségi nélküli szakmai végzettséget adó, korábban szakiskolának, később szakközépiskolának nevezett iskolatípust jelenti, amikor pedig a ma szakképző iskolának hívott iskolatípusra közöl szabályt, akkor szakközépiskoláról beszél.

A kedélyeket tovább borzolta az EMMI Járványügyi protokollja, amelyet 2020. augusztus 17-én küldött ki az intézményvezetőknek. A szakképzésre vonatkozóan az ITM fogalmazott meg Járványügyi ajánlásokat, amely a PDSZ oldalán olvasható.

Mindkét szabályozás nagy sajtóvisszhangot kapott, a közösségi médiában is sokan véleményt nyilvánítottak: A rendelkezések nem kellően hatásosak, fontos kérdésekről nem szólnak, egy részük betarthatatlan! A szabályozásokat megfogalmazók nincsenek tisztában az iskolák valós tárgyi-személyi feltételeivel, és a diákok viselkedésével! Nem egyeztettek sem az intézményvezetőkkel, sem a szakszervezetekkel, sem a szülők képviselőivel.

A szakszervezetek részletesen kritizálják az ajánlásokat. A Pedagógus Szakszervezet reakciójáról itt olvashat, a PDSZ tételes kritikáját ez a cikk tartalmazza.

A PDSZ dokumentum kapcsán tett felvetéseire az államtitkárság sajátosan reagált, erre a PDSZ válaszolt.

Mind a Pedagógusok Szakszervezete, mind a PDSZ  már korábban ismertette javaslatait, követeléseit a biztonságos tanévkezdéssel kapcsolatban. A járványügyi ajánlások ezeket nem veszik figyelembe.

Az EMMI ajánlásában szerepel egy webcím, ahol a részletes információk, ajánlások elérhetők lesznek. Itt egyelőre csak maga az ajánlás érhető el. Megad továbbá egy mailcímet is, ahova a kérdéseket küldhetik az intézmények.